Nemocnice Znojmo: Podařilo se získat bezmála 150 miliónů na přístrojové vybavení

22.12.2021 13:44 | Tisková zpráva

Bezmála sto padesát miliónů korun bude znojemská nemocnice investovat do přístrojového vybavení na základě rozhodnutí o poskytnutí dotace Ministerstva pro místní rozvoj – REACT-EU. Pořídí tak lůžka, přístroje a zdravotnické pomůcky vč. instrumentárií.

Nemocnice Znojmo: Podařilo se získat bezmála 150 miliónů na přístrojové vybavení
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

Nemocnice Znojmo obdržela Registraci a Rozhodnutí o poskytnutí dotace Ministerstva pro místní rozvoj z projektu REACT EU na projekt Modernizaci pracovišť Nemocnice Znojmo v návaznosti na urgentní příjem, a to ve výši bezmála 150 mil Kč. Potřeba novějších a modernějších přístrojů se nejvíce potvrdila právě v současné koronavirové pandemii, kdy technologie jsou starší a mnohem vytíženější než kdy jindy. Často dochází k jejich výpadku. Servis či oprava nese velké náklady pro nemocnici nebo často nutnost vyřazení přístrojů z užívání pro neopravitelnost.

„Jsem opravdu rád, že naše nemocnice obdrží finance z tohoto projektu a beru to jako náš velký úspěch. Stálo za tím velké úsilí spousty lidí a ještě více práce nás nyní čeká. Investice jsou alokovány na přístrojové vybavení pro různá oddělení napříč celou nemocnicí,“ sdělil Martin Pavlík, ředitel Nemocnice Znojmo. Jedná se především o přístroje radiodiagnostické, operační, laboratorní. Přestože v rámci projektu nejsou realizovány stavební práce, dojde k posílení odolnosti páteřní sítě nemocnice pořízením nového a moderního vybavení. Bude pořízeno vybavení umožňující jednodušší manipulaci s pacientem v rámci oddělení i mezi jednotlivými odděleními, včetně nových lůžek. Celkový lůžkový fond nemocnice v průběhu roku 2020 vzhledem k předchozímu období prakticky nezměnil a činí celkem 612 lůžek. Průměrné stáří lůžek je 27,7 roku, přičemž těch z roku 1973 je přes 200. Ve finančních možnostech nemocnice je obměna přibližně 18 lůžek ročně.

„To, že v této dotační výzvě uspěla i krajská zdravotnická zařízení mě opravdu těší. S ohledem na závažné podfinancování minulých let to vidím jako možnost dostat finance do krajského zdravotnictví. Z pohledu Jihomoravského kraje je zdravotnictví jednou z klíčových priorit,“ konstatoval krajský radní pro zdravotnictví Jiří Kasala.

Nové přístrojové vybavení zajistí v největší krajské nemocnice Jihomoravského kraje se spádovostí 180 tisíc pacientů především modernější, rychlejší a přesnější diagnostiku pro další léčbu. Za podpory IROP (REACT) bude pořízeno 266 lůžek, 153 přístrojů a 148 zdravotnických pomůcek a sad instrumentárií. Projekt bude realizován v letech 2021-2023.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

7:23 České dráhy spustily novou kampaň na ekologické cestování vlakem

Víte, jak ušetřit 44,68 kg CO2? Stačí si pro cestu mezi Prahou a Ostravou vybrat vlak místo automobi…