Nemocnice Znojmo spouští objednávání na rychlotesty na protilátky proti koronaviru

26.04.2020 7:34

Testování na protilátky proti koronaviru mohou lidé ze Znojemska podstoupit po objednání od pondělí 27. dubna od 16 hodin v odběrovém místě Nemocnici Znojmo, a to ve všední dny od 16 - do 18 hodin.

Nemocnice Znojmo spouští objednávání na rychlotesty na protilátky proti koronaviru
Foto: Nemocnice Znojmo
Popisek: Nemocnice Znojmo

 

Bezplatně testy budou prováděny pacientům, kteří potřebují potvrdit ukončení karantény na základě žádanky praktického lékaře. Vyšetření mohou podstoupit i ostatní občané, nicméně za úplatu. K testování je nutná telefonická rezervace.

„Dohodli jsme se s praktickými lékaři, že budeme provádět toto testování u pacientů, u kterých se potvrzuje negativita v případě ukončení karantény, která byla nařízena z důvodu kontaktu s pozitivním pacientem na COVID-19. Tito pacienti by jinak museli docházet do čekáren mezi ostatní pacienty, proto jsme se rozhodli z těchto důvodů kolegům vypomoci a navíc nabídnout službu i ostatním občanům Znojemska, kteří by se testovat chtěli,“ informoval Martin Pavlík, ředitel nemocnice. Pacienti, kteří potřebují vyšetření pro ukončení karantény musí mít k odběru od praktického lékaře žádanku na vyšetření. Testování je nutno telefonicky objednat na čísle 608 963 053 (v pracovní den od 7:00-17:00). Vyšetření bude probíhat ve všední dny od 16:00-18:00 v odběrovém stanu před nemocnicí, kam se pacienti/samoplátci dostaví osobně (zaparkují tedy na parkoviště a do stanu se dostaví pěšky).

Rychlotest je určen každému, kdo chce zjistit, zda byl v minulosti nakažen virem SARS-CoV-2, stanovuje přítomnost specifických protilátek třídy IgM a/nebo IgG. PCR vyšetření (z výtěru z nosohltanu) stanovuje aktuální přítomnost viru v těle (jeho nukleové kyseliny). Vyšetření se provádí pouze zdravým lidem bez příznaků (teplota, kašel atd.) Vyšetření pro samoplátce stojí 700 korun (vč. DPH). Částka bude hrazena na místě v hotovosti, kterou je nutné mít nachystanou přesně.

„Pro vlastní vyšetření je třeba získat vzorek kapilární krve z bříška prstu. Výsledky se pacient dozvídá během dvaceti minut přímo na místě. V případě, že výsledky vyjdou pozitivní, musí pacient následně podstoupit výtěr z nosohltanu a být v karanténě, dokud nebudou výsledky PCR vyšetření z provedeného výtěru,“ sdělil Zdeněk Monhart, náměstek pro lékařskou preventivní péči Nemocnice Znojmo. Provádění odběrů pomohou personálně zajistit studentky Vyšší odborné zdravotnické školy Znojmo.

Dle rozhodnutí Vlády ČR je možné od 27. dubna cestování pro pendlery za předpokladu negativního testu na COVID-19. Nařízením je však požadováno vyšetření PCR, tedy výtěru z nosohltanu. Toto vyšetření Nemocnice Znojmo pro samoplátce neprovádí. „Vyšetření pro samoplátce neprovádějí v naší blízkosti žádná zdravotnická zařízení ani velké fakultní nemocnice. Nejbližší zařízení provádějící vyšetření PCR pro samoplátce je v Kroměříži. Nejedná se o to, že bychom nebyli schopni provést vyšetření samotné, ale jde o zpracování vzorků a hlavně kapacitu velké laboratoře,“ uzavřel Pavlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Tisková zpráva

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

13:21 Ředitelství vodních cest: Velká plavidla mohou nově bezpečně přečkat povodeň u modernizovaného ochranného stání u Lovosic na Labi

Ředitelství vodních cest ČR uvedlo do plného provozu modernizované ochranné stání pro velká plavidla…