Nemocných rakovinou každoročně přibývá, ukazuje analýza VZP

11.05.2020 11:03

V roce 2019 se léčilo s nádorovým onemocněním celkem 317 544 klientů VZP, nejvíce za poslední 3 roky. Nejčastějšími formami nádorových onemocnění je rakovina kůže, rakovina prsu, nádory mužských pohlavních orgánů a rakovina trávicího traktu. Celkem za léčbu nemocných zaplatila pojišťovna v loňském roce přes 14,5 miliardy korun, nejnákladnější byla léčba nádorů mízní, krvetvorné a příbuzné tkáně.

Nemocných rakovinou každoročně přibývá, ukazuje analýza VZP
Foto: VZP
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Ročně umírá na nádorové onemocnění přes 27 tisíc lidí. Tato onemocnění jsou druhá nejčastější příčina úmrtnosti, po kardiovaskulárních onemocněních. Počet pacientů s rakovinou každým rokem narůstá, jak ukazuje analýza, kterou vypracovala VZP k příležitosti Českého dne proti rakovině, který letos připadá na 13. května. V letošním roce je tradiční sbírka a prodej kytiček z důvodu epidemie Covid-19 přesunuta na 30. září, v průběhu května však bude probíhat on-line kampaň s prodejem e-kytiček.

Následující tabulka ukazuje počet pacientů léčících se s nádorovými onemocněními různých orgánů a náklady VZP na jejich léčbu za poslední 3 roky. Uvedené počty pacientů zahrnují všechny nemocné, kteří byli s rakovinou léčeni, nejen nově diagnostikované případy. Mezi lety 2018 a 2019 došlo k nepatrnému poklesu nákladů na léčbu rakoviny i přesto, že počet nemocných pacientů vzrostl. Bylo to způsobeno mírným poklesem cen některých léčivých přípravků.

Letošní ročník Českého dne proti rakovině je zaměřen na nádorové onemocnění ledvin a močového měchýře a na prevenci. Nádory močového měchýře jsou šestou nejčastější rakovinou u mužů a třináctou nejčastější u žen. V 90 procentech případů se jedná o nádor zhoubný. Nádory ledvin jsou také dvakrát častější u mužů než u žen. Jak ukazuje tabulka, v roce 2019 se s rakovinou močového ústrojí léčilo přes 32 tisíc klientů VZP a na jejich léčbu bylo vyplaceno přes 1 miliardu korun.

tabulka

* Součet pacientů ve všech uvedených skupinách neodpovídá celkovému počtu pacientů s libovolnou onkologickou diagnózou – někteří jsou totiž uvedeni ve více skupinách, protože u nich nemoc postihla více orgánů

Důležitá je prevence

Dodržování různých lékařských doporučení snižuje riziko vzniku rakoviny a mnoho nádorů může díky včasnému odhalení být vyléčeno. Všeobecná zdravotní pojišťovna dbá na zdraví svých klientů a dlouhodobě se zaměřuje na prevenci rakoviny.

Samozřejmostí jsou bezplatné pravidelné preventivní prohlídky a screeningová vyšetření v rámci zdravotního pojištění. Díky těmto vyšetřením lze odhalit výskyt onkologických onemocnění v raném stadiu, kdy lidé nemají žádné příznaky či potíže. Pojištěncům, kteří na tyto prohlídky nechodí, posílá VZP zvací dopis. Právě díky screeningovým vyšetřením jsou nádory odhaleny včas.

Nad rámec zdravotního pojištění mohou zájemci o preventivní onkologickou prohlídku navštívit některé ze spolupracujících pracovišť, pojišťovna jim na vyšetření přispěje až 3 000 Kč. VZP nabízí i řadu dalších benefitů zaměřených na prevenci nádorových onemocnění. Například příspěvek až 2500 Kč na přípravky na odvykání kouření, příspěvek až 500 Kč na vyšetření kožních znamének jak pro dospělé, tak pro děti, anebo pro ženy ve věku od 25 do 45 let (kdy ještě nemají nárok na hrazenou screeningovou mamografii) až 500 Kč na preventivní vyšetření karcinomu prsu.

Na vzniku nádorových onemocnění se podílí genetika, životní prostředí a celkově životní styl. Za velké viníky nádorových onemocnění bývá označován alkohol, tabák, konzumace nevhodných potravin a obezita, což jsou faktory, které může člověk ovlivnit. Dle Národního onkologického programu lze správnou úpravou životního stylu předejít každému třetímu onkologickému nálezu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

16:05 Hospodářská komora: Evropa vyslyšela požadavky českých podnikatelů

Prioritou nové Evropské komise by se mohlo stát snížení administrativní zátěže podnikatelů. Tu býval…