Nepoctiví prodejci na letní i podzimní Floře Olomouc

20.10.2014 21:10

Mezinárodní zahradnický veletrh Flora Olomouc přilákal na letní i podzimní část výstavy podle odhadů rekordní počet příznivců zahradničení, obdivovatelů květin i milovníků okrasných rostlin, a to laiků i odborníků.

Nepoctiví prodejci na letní i podzimní Floře Olomouc
Foto: Česká televize
Popisek: ČOI

Návštěvníci veletrhu měli možnost, kromě prohlídky květinových i dalších expozic a seznámení se s novinkami z oboru, nakoupit také potřeby pro zahrádkáře a pěstitele, různé suvenýry nebo dárkové předměty, které jim nabízeli stánkaři v průběhu konání obou částí veletrhu včetně občerstvení, textilního a dalšího zboží. Tradičně proto na obou akcích nemohli chybět ani inspektoři  ČOI, kteří v obou výstavních termínech zkontrolovali celkem
53 prodejních míst a závady zjistili v 17 případech. „Nejvíce nedostatků se týkalo stánků s občerstvením, ale také prodeje textilu a hraček. Na místě jsme vyřešili méně závažná zjištění uložením 7 pokut v celkové výši 7000 Kč, další nedostatky jsou předmětem správních řízení,“ shrnul výsledky obou částí kontrolní akce na Floře Olomouc Boris Stabryn, ředitel inspektorátu ČOI se sídlem v Ostravě.

Bilance kontrol ČOI v rámci podzimní etapy zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc v termínu od 2. do 5. října byla téměř totožná jako výsledky letních kontrol. Ke kontrole bylo vytipováno celkem 12 stánků nabízejících občerstvení, potravinářské a textilní výrobky. Porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele byla zjištěna u 4 prodávajících (33,3 %).

Zjištěné nedostatky:

zásady poctivosti prodeje porušili  dva prodávající
- spotřebitele neseznámil s cenou 1 prodejce
- doklad o koupi na vyžádání spotřebitele nebyl vydán ve dvou případech.

Uložená opatření a sankce

Za výše uvedené nedostatky byla uložena jedna pokuta příkazem na místě výši 1000 Kč a se 3 kontrolovanými osobami bude vedeno správní řízení.

Tato kontrolní akce byla pokračováním kontrol ČOI v průběhu letní části zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc, které byly také zaměřeny na dodržování povinností při prodeji výrobků a poskytování služeb. Inspektoři zkontrolovali v areálu výstaviště v srpnu celkem 41 stánků a prodejních míst a nedostatky zjistili u 13 prodávajících (31,7 %). Dodržování povinností stanovených zejména zákonem o ochraně spotřebitele prověřovali ve stáncích s občerstvením a potravinářským zbožím, u prodejců zahradnických potřeb, hraček i textilu.

Zjištěné nedostatky:

4 prodávající porušili zásady poctivosti prodeje
- spotřebitelé nebyli seznámeni s cenou nabízených výrobků nebo služeb ve 4 případech
- 3 prodávající nedodrželi stanovené informační povinnost
- doklad o koupi na vyžádání spotřebitele nebyl vydán jedním prodejcem
- zákon o technických požadavcích na výrobky porušili 3 prodávající, neboť nabízené výrobky neodpovídaly svým značením stanoveným požadavkům.

Uložená opatření a sankce

Na 46 kusů výrobků v celkové hodnotě 6500 Kč, které nesplňovaly podmínky pro uvedení na trh, byl vydán zákaz prodeje a 6 prodávajícím byly za méně závažná porušení uloženy pokuty příkazem na místě v celkové výši 6000 Kč. Se7 kontrolovanými osobami je vedeno správní řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…