Nezávislí obchodníci nechtějí hrát druhé housle

25.03.2015 18:13

Zástupci Asociace českého tradičního obchodu (AČTO) jednali o možné spolupráci s organizací Independent Retail Europe (IRE), která sdružuje nezávislé obchodníky z celé Evropy. Během setkání s Else Groen, generální ředitelkou IRE, obě strany deklarovaly zájem o bližší spolupráci, neboť v mnoha otázkách nalezly společnou řeč.

Nezávislí obchodníci nechtějí hrát druhé housle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Generální ředitelka IRE přijela do Prahy na pozvání Zdeňka Juračky, předsedy AČTO, aby představila činnost, cíle a možnosti spolupráce, které evropská organizace nabízí. IRE je vedle EuroCommerce druhou největší evropskou organizací, která sdružuje obchodníky a bojuje za jejich zájmy. Hlavním posláním IRE je na evropské úrovni zastupovat především nezávislé obchodníky, tedy ty, které v České republice sdružuje právě AČTO. I z toho důvodu Else Groen konstatovala: „Spojuje nás už samotný vznik našich organizací, neboť IRE i AČTO vznikly ze stejného důvodu,“ říká generální ředitelka Groen. „V žádné z evropských zemí nechtějí hrát nezávislí obchodníci druhé housle. Chtěli jsme vůči evropské legislativě jednat na přímo, naše zájmy jsou mnohdy jiné než u nadnárodních korporací. Ty společné hájíme prostřednictví SOCR,“ dodává k poslání IRE Else Groen. O tom, že je situace stejná i v ČR, ji ujistil i předseda AČTO Juračka.

„Velmi si vážíme toho, že IRE projevilo zájem o užší spolupráci s AČTO,“ ujistil Zdeněk Juračka a dodal, že „vzájemnou spolupráci považujeme za velmi prospěšnou, a to nejen z důvodu výměny zkušeností a přenášení dobré praxe, ale také proto, že si plně uvědomujeme nutnost postupovat jednotně vůči evropské legislativě, která na nezávislé obchodníky mnohdy klade nesplnitelné či příliš byrokratické požadavky.“ I v tomto bodě se shodl s ředitelkou Groen, která navázala ujištěním, že „zájem IRE patří jednotlivým nezávislým obchodníkům i jejich asociacím, které je sdružují. Pokud se daří jednotlivcům, pak se daří i zastřešujícím organizacím“. Zástupci AČTO se v mnoha bodech s ředitelkou IRE shodli a tak bylo jen přirozené, že Else Groen pozvala představitele Asociace k dalšímu jednání na představenstvo IRE, které bude zasedat v červnu v italském Milánu.

Asociace českého tradičního obchodu vznikla v červenci 2014 jako historicky první a největší konsolidovaný subjekt, který sdružuje maloobchodníky z oblasti malého a středního podnikání. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KHS Jihočeského kraje: V minulém týdnu přibylo v kraji 102 případů černého kašle

16:05 KHS Jihočeského kraje: V minulém týdnu přibylo v kraji 102 případů černého kašle

V průběhu letošního roku zaznamenali jihočeští hygienici celkem 1 888 případů černého kašle /pertuse…