Nové měřící stanice v povodí horního toku řeky Opavy

03.02.2015 21:37

V červnu loňského roku zahájil státní podnik Povodí Odry výstavbu měřících stanic v povodí horního toku řeky Opavy. Jedná se o sedm limnigrafických stanic, přičemž na jedné z nich - v Radimi - jsou měřeny i srážky, jedné srážkoměrné a jedné retranslační stanice, umožňující přenos dat z Radimi a Zátoru. Měřící stanice jsou součástí staveb protipovodňových opatření na horní Opavě, jejímž stěžejním a nejznámějším prvkem je nádrž Nové Heřminovy.

Nové měřící stanice v povodí horního toku řeky Opavy
Foto: Povodí Odry
Popisek: Povodí Odry

Cílem staveb bylo zajistit operativní a spolehlivé měření meteorologické a hydrologické situace v povodí horní Opavy s možností budoucí optimalizace manipulací na nádrži Nové Heřminovy. Přenos měřených veličin je zajištěn radiovou sítí na vodohospodářský dispečink na správě státního podniku v Ostravě. Na limnigrafu v Držkovicích bude navíc umístěna i stacionární web kamera, která umožní sledovat situaci i při vylití řeky Opavy, ke kterému dochází v této lokalitě již při pětileté povodni.

Vlastní stavební práce byly dokončeny a stavba byla převzata na konci loňského roku, přičemž kolaudace proběhla v lednu 2015. Po zajištění dodávek elektrické energie budou stanice připojeny do sítě měřících stanic VH dispečinku. Cena celé této investice je 4 714 000,- Kč, z toho 85 % bylo hrazeno z prostředků fondu EU, 5% ze Státního fondu životního prostředí a 10 % z vlastních zdrojů podniku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český rozhlas: Vedení nadačního fondu přebírá od června dosavadní manažer charitativních aktivit ČT Jiří Váňa

19:15 Český rozhlas: Vedení nadačního fondu přebírá od června dosavadní manažer charitativních aktivit ČT Jiří Váňa

Nadační fond Českého rozhlasu čeká od června změna ve vedení. Dosavadní ředitelku Gabrielu Drasticho…