Pro návštěvníky jsou připraveny recepty konce středověku z polních kuchyní žoldnéřské jednotky švýcarského Spříseženstva, ukázka dobývání městských hradeb, posezení v šenkovně i doprovodná videa.
„Naší snahou je vytvoření realistického obrazu světa pozdního středověku a ochutnání života našich předků,“ píší na svých stránkách autoři projektu Fähnlein Rattenschwanz 1476 – hlavní účinkující letošní historické hostiny. Svou činnost zakládají na „usilovném bádání a snaze o co nejvyšší autenticitu bez kompromisů“. Vojáci projektu se s těmito záměry vracejí na místo, které poprvé navštívili již loni při zdejší historické bitvě. Tehdy dali jen nahlédnout do stanů svého vojenského tábora, kde se připravovala strava, dodávaná zásobovacími oddíly – „trény“. Ochutnání vojenského jídelníčku se však připravuje až nyní – hovězí dle středověkého švýcarského receptu (300 g na hlavu) a hrachová polévka z 16. století – tak hrají hlavní roli ve scénáři hostiny. Atrium muzea zve návštěvníky dále k ochutnávce paštik a vepřové kýty. Obléhání Uherského Brodu chtějí evokovat také doprovodná videa, stejně jako ukázku zasvěcování nováčka do života v táboře.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Tisková zpráva