OKD: Mobilní úpravny dělají z důlní vody pitnou

11.12.2013 11:40

Vojáci a outdooroví nadšenci si filtrují vodu z nedůvěryhodných zdrojů už léta. Horníci z kolektivů příprav ze Závodu Důl ČSM k nim přibyli nedávno díky dvěma mobilním úpravnám realizovaným v projektu Continuous Improvement.

OKD: Mobilní úpravny dělají z důlní vody pitnou
Foto: OKD
Popisek: OKD

A až devadesát procent z nich je s chutí i kvalitou pitné vody získávané z běžné důlní vody spokojeno.

„Nemluvě o tom, že už nemusíme tahat tolik kanystrů a nelimituje nás jejich obsah,“ nechali se slyšet horníci ze zmiňovaného dolu. Jejich úsekoví vedoucí Milan Kirchner a Ladislav Staniczek komentovali kladně nejen možnost průběžného doplňování optimálního pitného režimu, ale také menší spotřebu plastových lahví. „Ty bývají, jak známo, zdrojem nepořádku v dole,“ poznamenali.

Filtrace vody z šachetních rozvodů na vodu pitnou je příspěvkem odboru bezpečnosti Závodu Důl ČSM k zajištění pitného režimu v náročných klimatických podmínkách. „Vycházeli jsme z předpokladu, že optimálním řešením je, aby pitná voda nebyla závislá na donášce či dovážce z povrchu, ale byla k dispozici vždy i na vzdálených čelbách či v rubáních,“ uvedl metrolog laboratoře prašnosti a mikroklimatu Josef Drastich.

Jedno bylo jisté – vést rozvody pitné vody na pracoviště je nereálné z technické, ale i ekonomické stránky. „V rámci programu trvalého zlepšování tuto problematiku začal řešit tým z lokality Jih v čele s náměstkem pro bezpečnost Karlem Blahutem a po konzultaci s Krajskou hygienickou stanicí v Ostravě navrhl jako nejschůdnější úpravu vody užitkové z potrubních rozvodů na vodu pitnou a filtrační jednotky instalovat na exponovaných místech,“ líčil Drastich.

Specializovaná firma pak podle zadání ze stonavské šachty vyrobila dva prototypy (menší na čelbu, větší pro rubání). Proběhl jejich zkušební provoz, kontrola bezporuchového chodu a odběry vzorků ke kontrole kvality – vyhodnocované akreditovanou laboratoří. Vše úspěšně.

„Ve všech kritériích naše mobilní úpravny vody obstály se ctí,“ konstatoval Drastich s tím, že další fází pro rozšíření této novinky bude její zavedení do systému objednávek SAP. To, aby i na ostatních závodech revíru společnosti OKD dokázali na vytipovaných pracovištích zajistit dostatek pitné vody v dobré kvalitě.

„Přispěje to k vyšší bezpečnosti, hygieně práce i pořádku při práci,“ dodal Drastich.

Náročná kritéria

• mobilní úpravna je navržena a určena do těžkých a nebezpečných provozů
• vyhovuje odolností proti vyšším teplotám, prašnosti i nebezpečí výbuchu
• funguje v uzavřeném okruhu, není možné, aby při provozu došlo ke kontaminaci
• odstraňuje všechny škodlivé látky, aby kvalita vody vyhovovala zvláštím předpisům

Ověřovací provoz

• zahájen byl na základě chemického a bakteriálního rozboru vzorku vody provedeného Státním zdravotním ústavem v Karviné
• během tří měsíců vyprodukovala větší jednotka MUS-Big celkem 5913 litrů pitné vody při 2352 směnách a průměrném počtu patnácti zaměstnanců na šichtu
• kvalita upravené vody byla srovnatelná s parametry ve veřejné vodovodní síti, v některých ukazatelích ji dokonce i předčila

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…