OKD: Rekordy těžní věže na Darkově

06.07.2014 13:37

To tu ještě nebylo. Výkony těžní věže jámy Mír 4 Závodu Důl Darkov dosahují v posledních měsících takových čísel, které nebyly zaznamenány od začátku její existence. Měsíčního rekordu bylo dosaženo v květnu, kdy se vytěžilo 637 149 tun těživa, ten denní je z pátku 6. června – 27 860 tun.

OKD: Rekordy těžní věže na Darkově
Foto: OKD
Popisek: OKD

Rubanina ze tří šachet

„Teď běží naše skipové zařízení na úrovni maximálních technických možností,“ říká Petr Šotkovský, vedoucí provozu dopravy. „Situace se začala měnit na přelomu druhého a třetího měsíce. V březnu se těžba v porovnání s únorovými výkony zvýšila na dvojnásobek a dosáhla 582 525 tun. Tento trend pokračoval v dubnu i květnu a trvá stále,“ sděluje Šotkovský s tím, že k 20. červnu je na Míru 4 vytěženo už přes 414 tisíc tun. Jde o rubaninu nejen z Darkova, ale také z dalších dvou šachet, které jsou s Darkovem propojeny překopy s pásovou dopravou – lokalitu ČSM Závodu Důl Karviná a lokalitu Sever Závodu Důl ČSM. Veškerá tato těžba pak směřuje na prádlo Závodu úpraven na Darkově.

Technika musí být spolehlivá

Těchto mimořádných výkonů by však nebylo možné dosáhnout bez speciálních opatření, bez mimořádného přístupu lidí z oddělení svislé dopravy. Těžit se totiž nedá nepřetržitě. Zařízení si vyžaduje pravidelnou a pečlivou údržbu, občas i nějakou mimořádnou opravu. Od pondělí do soboty v čase 8.00 do 12.30 probíhá jeho denní prohlídka, ta týdenní – v neděli – je časově náročnější, je na ni vyčleněna doba mezi 8. až 22. hodinou. Pečlivě se prohlíží, měří a kontroluje každý detail, v případě potřeby se také musí něco opravit či vyměnit.

Za vším hledej lidi

Aby se vše stihlo v co nejkratší době, šéfové ze svislé dopravy vypracovali detailní plán uvedených prohlídek. V jeho časovém harmonogramu pak uvedli činnosti jednotlivých profesí, které lze skloubit, provádět je současně, případně tak, aby na sebe bezprostředně navazovaly. „Pravdou je, že každý z nás musí v poslední době dělat něco navíc, ale na druhou stranu to není nic až tak mimořádného či hrdinského,“ usmívá se vedoucí provozu dopravy. „Jsme tady od toho, abychom nahoru co nejrychleji vytáhli všechno, co chlapi v dole nakopou. Víme, jaká je v OKD situace. Snažíme se přispět ke změně k lepšímu.“

Kolektiv profesně zdatných jedinců

A tak čtyři nádoby o objemu 35 m3 sviští každou chvíli zhruba kilometrovou jámou nahoru a dolů. Během hodiny dojde až k 24 výtahům. K 20. červnu bylo takto od začátku roku vytaženo 2 730 850 tun.
„Ve svislé dopravě máme 123 zaměstnanců (včetně lokality 9. květen). Těchto výsledků můžeme dosahovat díky celému kolektivu, který tvoří profesně zdatní a odpovědní jedinci,“ pochválil své kolegy jejich vedoucí Petr Šotkovský.

reklama

autor: OKD

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…