OS KOVO: Kováci předali 90 tisíc kolegovi ze zničeného domu v Lenoře

14.10.2019 9:10

Devadesát tisíc korun jako rychlou finanční pomoc v nouzi předali v pátek 11. října zástupci Odborového svazu KOVO (OS KOVO) svému kolegovi Richardu Němcovi, kterého ve čtvrtek 3. října připravila o veškerý majetek ničivá exploze bytového domu v Lenoře na Prachaticku.

OS KOVO: Kováci předali 90 tisíc kolegovi ze zničeného domu v Lenoře
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Mnoho nechybělo a sedmapadesátiletý seřizovač prachatické strojírenské firmy Reinfurt – ČR přišel o život. „Probudila mě strašlivá rána, všude byla suť a plameny, strašné horko a dým. Koukal jsem ven a volal o pomoc. Obvodová stěna byla pryč. Naštěstí jsem byl sám doma, takže jediné co jsem chtěl, bylo dostat se pryč. Pomohli mi hasiči,“ popsal první okamžiky po výbuchu Němec.

Muž sice působí na první pohled klidně a vyrovnaně, zjevně se však stále potýká s emocemi a prožitým šokem. Když mluví o pomoci ostatních má hned slzy v očích. „Děkuji. Děkuji, ani nevíte, co to pro nás znamená. Jste moc hodní. Děkuji. Moc si toho vážím. Děkuji. Nemáme nic, ani vlastní talíř. Je to obrovská pomoc,“ reagoval na dar kováků Němec.

Jihočeský zmocněnec OS KOVO Jan Janoušek v této souvislosti připomněl, že solidarita je jedním ze základních stavebních kamenů činnosti odborů. „Pokud má být první pomoc účinná, musí být především rychlá. A to platí i pro pomoc v sociální nouzi. Všichni známe přísloví: Kdo rychle dává, dvakrát dává. My to chápeme tak, že s pomocí v kritické chvíli není možné otálet,“ konstatoval Janoušek.

Potvrdila to i vedoucí Regionálního pracoviště OS KOVO v Českých Budějovicích Pavlína Jirková. Když totiž Richardu Němcovi v pátek předávala symbolický šek na 90 tisíc korun, byly už tyto peníze připraveny na účtu jeho základní odborové organizace k okamžitému vyplacení. Významně se o to zasloužili odborářští kolegové z domovské firmy Reinfurt – ČR Prachatice, kteří požádali OS KOVO o pomoc už pár hodin po neštěstí.

„Mluvilo se o mrtvých a Richard nepřišel do práce. Dost nás to vyděsilo. Když jsme se dozvěděli, že je v nemocnici, ale není vážně zraněný, volal jsem na Regionální pracoviště našeho odborového svazu do Českých Budějovic. Vedení OS KOVO jednalo okamžitě,“ poznamenal předseda Základní organizace OS KOVO Kuličky při společnosti Reinfurt – ČR Karel Předota. K odborářům se přidala i firma s jednorázovým příspěvkem 30 tisíc korun, který Richard Němec získá v nynějším říjnovém výplatním termínu spolu s pravidelnou měsíční mzdou.

„Ještěže s mým účtem může disponovat také manželka. Já nemám vůbec nic, doklady, bankovní karty, prostě nic. Sanitka mi odvezla v kalhotách a triku. To jediné zbylo. Všechno ostatní zůstalo v troskách domu. Bohužel jsou tam i vzpomínky. Fotografie, věci po rodičích. To nelze nahradit. S tím se musí člověk smířit. Důležitý je život,“ zdůraznil Němec.

„Neštěstí nechodí po horách, ale po lidech.“ Toto staré české přísloví bylo pravděpodobně jedním ze startovacích motorů rozhodnutí OS KOVO založit vlastní speciální Konto živelných pohrom, na němž soustřeďují prostředky, díky nimž je svaz schopen rychle uvolnit okamžitou finanční pomoc svým členům postiženým například požárem, povodní, větrem, krupobitím a podobně. „Prostředky z tohoto konta slouží jako podpora v případě živelných pohrom a dalších nepředvídatelných událostí, jimiž je postižen člen OS KOVO, jeho rodina a majetek,“ dodal zmocněnec jihočeských kováků Janoušek.

Na příspěvcích do Konta živelných pohrom se kromě základních organizací podílí ze svého fondu i Odborový svaz KOVO. „Každý člen přispívá deset korun ročně. Stejnou sumu, jakou činí celkově vybrané prostředky ze základních organizací, pak vkládá přímo svaz. Už mnohokrát se ukázalo, jak je toto konto důležité a jak užitečná je pro naše členy pomoc v krizových situacích,“ řekl Janoušek. V současné době je na tomto zvláštním účtu OS KOVO k dispozici zhruba 13 miliónů korun.

Při pravděpodobně úmyslně způsobeném výbuchu v Lenoře jeden člověk zemřel a devět lidí bylo zraněno. Celkem hasiči evakuovali 19 lidí. Úřady nařídili demolici bytového domu. Richard Němec s manželkou je dočasně ubytován u nejbližších příbuzných poblíž Husince.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance. Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert Czech České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.
Odborový svaz KOVO je největší odborovou organizací v ČR, která sdružuje téměř 100 tisíc členů nejen z kovoprůmyslu. Je členem Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) a mezinárodních odborových sdružení IndustriAll Global a IndustriAll Europe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

22:04 Ministerstvo spravedlnosti: Vítězství v soutěži Úřednický čin roku

Ministerstvo spravedlnosti gratuluje týmu z odboru strategie a koncepce justice, který získal presti…