OS KOVO: Kováci znovu podpořili karneval dětí se zrakovým postižením

12.03.2019 10:39

Malí klauni, tanečnice, žongléři, hudebníci, rozličná zvířata, ale i piráti, hasiči, strašidla, princezny, akční hrdinové či indiáni zaplnili v pondělí 11. března odpoledne konferenční sál českobudějovického hotelu Clarion. Konal se zde totiž letošní Cirkusový karneval, který pro své děti a jejich kamarády uspořádala Mateřská škola pro zrakově postižené.

OS KOVO: Kováci znovu podpořili karneval dětí se zrakovým postižením
Foto: oskovo.cz
Popisek: Odborový svaz Kovo - logo

Spokojenost, smích a šťastné úsměvy dětí byly největší odměnou nejen pro rodiče a personál školky, ale také pro její partnery. Věcnými dárky do tomboly a soutěží letos již potřetí přispělo například jihočeské Regionální pracoviště Odborového svazu KOVO. „I malá pomoc je pro nás významná a jsme rádi, že do mimoškolních aktivit se zapojují ochotně rodiče i partneři školy,“ konstatovala v zaplněném sále Clarionu ředitelka školy Jana Michalová.

Odborový svaz KOVO, podle Veroniky Pilečkové z Regionálního pracoviště, která je iniciátorkou spolupráce s MŠ, podporuje akci různými dárky pro děti a dary do tomboly, jejíž výtěžek zůstává škole. „Jedním ze základů práce odborů je solidarita a to nejen mezi členy svazu. Ovšem vzhledem k tomu, že naše finanční prostředky jsou omezené, snažíme se pomáhat školce alespoň takto,“ doplnila Pilečková.

Mateřská škola pro zrakově postižené v Zachariášově ulici v Českých Budějovicích je jedinou speciální mateřskou školou svého druhu v regionu a jejím zřizovatelem je Jihočeský kraj. Vedle své základní činnosti plní také se spádovostí pro celý region úlohu speciálního pedagogického centra pro zrakově postižené. Škola se nachází v klidné vilové části centra města s dobrou dopravní dostupností.

„Význam školy v péči o zrakově postižené děti není jistě nutné připomínat, proto se snažíme její činnost víceméně symbolickou formou podpořit,“ uvedl zmocněnec Krajského sdružení Odborového svazu KOVO Jihočeského kraje Jan Švec.

Pět tříd Mateřské školy pro zrakově postižené navštěvuje v současné době 60 dětí. Personál školy tvoří v současné době 25 lidí s různou délkou úvazku, 12 z nich jsou pedagogičtí pracovníci.

Odborový svaz KOVO působí v současné době v 60 převážně strojírenských podnicích na jihu Čech. V regionu má více než pět tisíc členů, což představuje přibližně 24 procent všech zaměstnanců těchto firem. V rámci kolektivního vyjednávání, jehož cílem je dosažení příznivých mzdových, pracovních a sociálních podmínek pro své členy, však KOVO zastupuje všechny zaměstnance.
Mezi firmy, kde působí OS KOVO, patří například Kern-Liebers CR České Budějovice, Jihostroj Velešín, ČZ Strakonice, Robert Bosch České Budějovice, ZVVZ Milevsko, Motor Jikov České Budějovice, Groz-Beckert ČR České Budějovice, Reinfurt Prachatice, Klima CZ Prachatice, Dura Automotive Blatná, Schneider Electric Písek a další.

Speciální Mateřská škola pro zrakově postižené v českobudějovické Zachariášově ulici je jedinou mateřskou školou pro zrakově postižené v Jihočeském kraji. V současné době vykonává nejen činnost mateřské škol, ale současně také speciálního pedagogického centra pro zrakově postižené. Poskytuje ucelenou komplexní péči o děti předškolního věku se všemi stupni a typy zrakových vad..Nechybí zde odborná oftalmologická péče – ortoptická a pleoptická cvičení, rehabilitační cvičení, Vojtova i Bobathova metoda, logopedická péče či služby psychologa. Ve všech třídách škola nabízí moderní speciálně pedagogické metody diagnostiky.
Tato péče je poskytována týmem odborníků, který tvoří speciální pedagogové, psycholožka, asistenti pedagoga, ortoptické sestry (do MŠ dochází pravidelně oční lékařka), logopedka, fyzioterapeutka. Třídy jsou vybaveny speciálními pomůckami a hračkami pro děti se zrakovým postižením (světelné panely, televizní kamerové lupy, tablety pro stimulaci zraku, pomůcky pro rozvoj hmatového vnímání, pomůcky pro přirozenou fyzickou stimulaci bobles, rotopedy, magnetoterapie, hravé fyzioterapeutické pomůcky). Nechybí možnost konzultací a vyšetření ve školském poradenském zařízení – Speciálním pedagogickém centrum pro zrakově postižené, (speciální pedagog, psycholog). Součástí programů pro děti jsou různé aktivity, například bruslení, plavání, fotbal, keramika, angličtina, canisterapie, karnevaly, tvůrčí odpoledne s rodiči, školy v přírodě apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

16:08 Finanční správa: Obliba elektronických dražeb roste, za pět let vynesly státu 446 milionů

Aplikaci elektronických dražeb (APED) si od spuštění projektu v roce 2019 vyzkoušelo už 5 047 zájemc…