OZO Ostrava: Separační tašky se v ostravských domácnostech osvědčily

13.08.2012 10:02

V červnu dostalo přes 130 tisíc ostravských domácností separační tašky na třídění odpadu. S novinkou, která nemá v tomto rozsahu v ČR obdoby, přišla městská odpadová společnost OZO Ostrava.

OZO Ostrava: Separační tašky se v ostravských domácnostech osvědčily
Foto: Archiv
Popisek: OZO

Jejím cílem bylo usnadnit třídění odpadu přímo v každé ostravské domácnosti a přimět ke třídění i ty, kteří původně odpad vůbec netřídili. Domácnosti, které separační tašky dostaly a aktivně je využívají, je vnímají velice pozitivně – jsou spokojeny s jejich kvalitou, vzhledem i velikostí.

V průběhu června letošního roku dodala společnost OZO Ostrava do zhruba 130 tisíc ostravských domácností třídílný set tašek na třídění odpadu, jejichž prostřednictvím chtěla společnost OZO Ostrava ve spolupráci se statutárním městem Ostravou zkvalitnit a zjednodušit Ostravanům systém třídění odpadu ve městě a posunout třídění odpadu od barevných kontejnerů před domem přímo k samotným občanům do bytu. Tašky na třídění odpadu byly do ostravských domácností dodávány v průběhu měsíce června, a to formou anonymní distribuce – třídílné sety tašek byly zavěšovány na kliky bytů či branek oplocení rodinných domů. K sadě tří tašek v barvách kontejnerů – žlutá, modrá, zelená – na separaci odpadu byla přibalena i tištěná brožura s podrobnějšími informacemi k třídění jednotlivého typu odpadu.

„Naším záměrem bylo doručit tašky do všech ostravských domácností. To se nám úplně stoprocentně nepovedlo, respektive v některých lokalitách byly tašky ve větší míře z klik obyvatel bytů odcizeny. Pokud jsme tuto skutečnost včas zjistili, byl v průběhu června a července v domě proveden druhý roznos tašek. Někteří Ostravané si také sami náhradní set tašek vyzvedli přímo v naší společnosti,“ říká k roznosu tašek ředitel společnosti OZO Ostrava Karel Belda a upozorňuje na to, že pokud některý Ostravan separační tašky na své klice nenašel a má o ně zájem, může si přijít ještě do konce měsíce srpna vyzvednout náhradní set tašek zdarma, a to do provozoven OZO Ostrava v Kunčicích a v Přívoze či do sběrného dvora v Porubě.

Separační tašky se setkaly s pozitivním ohlasem, lidé jsou spokojeni s jejich praktičností. Tašky jsou plastové a omyvatelné, takže je lze používat opakovaně, a podle prvních zjištění plní účel, k němuž byly určeny. „Koncem července jsme mezi Ostravany provedli rychlou anketu spokojenosti. Přestože vzorek respondentů nebyl dostatečně reprezentativní, i tento bleskový průzkum nám přinesl zajímavé informace.  Zjistili jsme například, že více než dvě třetiny oslovených Ostravanů, kteří tašky obdrželi, je k separaci skutečně používají a odpad třídí. Přitom oceňují jak jejich kvalitu, tak i jejich vzhled či velikost, i když asi 17 procent respondentů by uvítalo, kdyby byly separační tašky ještě o trochu větší. Z oslovených obyvatel Ostravy pak minimálně 15 procent začalo odpad třídit až po doručení setu tašek na třídění odpadu. Což jsou velice pěkné a pozitivní výsledky,“ říká k výsledkům kampaně na třídění odpadu tisková mluvčí OZO Ostrava Vladimíra Karasová a podotýká: „S odstupem několika měsíců, pravděpodobně v listopadu tohoto roku, máme v plánu uspořádat rozsáhlejší dotazníkový průzkum, abychom zjistili, jestli lidem tašky třídění odpadu usnadnily, případně jaké procento z nich k třídění přivedly. To, jestli a o kolik procent se zvýší produkce vytříděného odpadu v Ostravě, však budeme schopni vyhodnotit nejdříve za rok, a to proto, že množství a složení odpadu se liší i podle ročního období. Věříme ale, že v meziročním srovnání bude nárůst vytříděného odpadu znát.“

Každý, kdo třídí odpad (ať už do nových tašek, či jinak) a zajímá ho, co se s ním po jeho odvozu děje, má nyní jedinečnou příležitost se to dozvědět. Společnost OZO Ostrava chystá na sobotu 8. září Den otevřených dveří ve svém areálu v Ostravě-Kunčicích, kde návštěvníkům chce především ukázat, jak se tříděný odpad dotřiďuje a zpracovává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

22:04 Ombudsman: Po zvýšení příspěvku na péči je nutné zajistit i jeho pravidelnou valorizaci

Zvýšení příspěvku na péči, které v pátek odsouhlasila Poslanecká sněmovna, se nevztahuje na nejnižší…