Od Dóreho po Slavíčka. Podyjí očima malířů několika generací

13.02.2015 16:39

Jak vypadalo Podyjí očima precizních pozdně barokních grafiků nebo romantiků či malířů experimentujících s kubismem se zájemci dozvědí z nového informačního materiálu, který Správa Národního parku Podyjí vydává společně s Jihomoravským muzeem ve Znojmě.

Od Dóreho po Slavíčka. Podyjí očima malířů několika generací
Foto: Národní park Podyjí
Popisek: Národní park Podyjí

Na dvanácti stranách představí celkem čtrnáct umělců. Text doplňuje řada reprodukcí.

Do rukou čtenářů se tak dostává soubor prací výtvarných umělců do jejichž děl zasáhly půvaby podyjské krajiny. „Malebné pohledy do zdejší krajiny tak tvoří tematické vlákno vinoucí se tímto žánrově pestrým a kvalitativně různorodým souborem ze sbírky znojemského muzea,“ popsal Jaroslav Frecer, kurátor muzejních uměleckohistorických sbírek.

Nejčastější motivy malířů jsou spojeny s centry Podyjí jako byly Bítov, Vranov, Znojmo a územím Dolního Rakouska. „Přesto nelze od těchto děl očekávat věrnou kopii skutečnosti jako u fotografie. Krajinu jednotliví autoři pojímali vlastním osobitým pohledem a způsobem ztvárnění. Jejich díla nám však mohou připomenout místa, jež se působením člověka či přírody nenávratně ztratila nebo změnila k nepoznání,“ doplnil Frecer.

Tradici zobrazování Podyjí přerušila II. světová válka a uzavření pohraničí Železnou oponou. „Doufejme proto, že současní umělci budou v tradici uměleckého ztvárnění malebné krajiny Podyjí opět pokračovat,“ říká Frecer.

Infoleták je další ze série materiálů, kterou v poslední době Správa Národního parku Podyjí vydala. Věnovala se v nich například ptákům, netopýrům, plazům nebo technickým a architektonickým památkám Podyji. Ke stažení jsou k dispozici na našem webu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

7:23 České dráhy: Muzeum v Lužné u Rakovníka zahajuje turistickou sezónu

Poslední dubnový víkend se poprvé v letošním roce otevře ČD Muzeum v Lužné u Rakovníka. Pro návštěvn…