Od hilsneriády po současnou policejní práci. ČT odstartuje nový rok 35 hranými formáty

09.12.2015 16:58

Česká televize zahájí novou sezonu pětatřiceti novými hranými formáty. V osmi případech, natočených podle skutečných kriminalistických kauz, se na obrazovku vrátí tým prvního oddělení, diptych Zločin v Polné připomene období hilsneriády a dvě třídílné minisérie režisérů Jana Hřebejka a Viktora Tauše nabídnou pokračování Detektivů od Nejsvětější Trojice.

Od hilsneriády po současnou policejní práci. ČT odstartuje nový rok 35 hranými formáty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Česká televize do programu rovněž zařadí film Každý milion dobrý s jubilantkou Jiřinou Bohdalovou a dva detektivní příběhy vycházející z předloh autorky Hany Proškové. Šestnácti novými soudními příběhy se na obrazovku v druhé řadě vrátí i Rozsudek.

„Nadcházející sezona v České televizi je důkazem toho, jak velký význam pro nás má původní tvorba. Důraz, který klademe na vývoj a výrobu nových pořadů, je totiž na jedné straně přínosem pro diváky a obohacením vysílání, na straně druhé je ale i impulzem pro české tvůrce a autory, pro které vytváříme kreativní prostředí,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák. „Jen od ledna do listopadu letošního roku jsme odvysílali padesát devět tisíc premiérových pořadů, sedmaosmdesát procent z nich tvořily původní formáty. To je příjemné číslo, které je navíc zcela nadprůměrné v kontextu střední Evropy,“ dodává Petr Dvořák s tím, že v porovnání s německou, rakouskou nebo slovenskou veřejnoprávní televizí je objem původní tvorby České televize téměř třikrát větší.

Šestnáctidílný hraný cyklus, osmidílný seriál, dvě trilogie, jeden diptych a tři filmy, s takovou nabídkou zahájí Česká televize rok 2016. Hned na jeho počátku se na obrazovku po úspěchu první řady vrátí kriminální seriál Případy 1. oddělení, za kterým stojí dva scenáristé, novinář  Jan Malinda a šéf pražského oddělení vražd Josef Mareš. „Nová série hlouběji odkrývá profesní vztahy a zákulisí práce policejního týmu. Nové případy jsou výrazně spletitější a náročnější na rozkrytí,“ prozrazuje vedoucí projektu Tomáš Feřtek. Kromě vyšetřovatelů známých z první série – Kozáka, Korejse, Plíška, Pražáka, Anděla a Sršně – přibude i nová postava Dušana Vrány v podání Igora Chmely.

Do minulosti se naopak vrací Zločin v Polné, a to do roku 1899, kdy byla na Bílou sobotu na cestě mezi obcemi Věžničkou a Polnou nalezena mrtvá Anežka Hrůzová. Vyšetřování ukáže na Leopolda Hilsnera a vzedme se obrovská vlna antisemitismu, proti kterému se postaví i Tomáš Garrigue Masaryk. Ve dvoudílném filmu režiséra Viktora Polesného přejde napínavé vyšetřování polenského mordu v reflexi společenského fenoménu tzv. hilsneriády. „Ta událost nabízí příběh opravdu strhující. Xenofobie, rasismus, antisemitismus, jiskra, která zapálí nenávistnou reakci části společnosti, to vše je v občas rozpolceném českém prostředí silně obsaženo,“ říká režisér Viktor Polesný.

Jiné etické otázky řeší nový film s Jiřinou Bohdalovou Každý milion dobrý. Mají děti automaticky nárok na majetek, který jejich rodiče shromažďují? A mají děti právo upírat svým rodičům možnost rozhodovat o svém majetku a životě? Kde končí svoboda rodičů? Na tyto otázky bude hledat odpovědi televizní drama v režii Zdenka Zelenky. „Půjdeme trochu jiným směrem, než by od nás diváci očekávali,“ říká k filmu režisér a scenárista Zdeněk Zelenka a dodává:  „Rozhodně nepůjde o komedii. Každý milion dobrý je hluboký, všeplatný a lidský příběh.“

Dvě premiérové minisérie Modré stíny a Pět mrtvých psů, navazující na letošní trilogii Případ pro exorcistu, vznikly na motivy literárních předloh spisovatele Michala Sýkory. Opět svedou dohromady partu detektivů v čele s Klárou Melíškovou, Stanislavem Majerem, Miroslavem Krobotem a Terezou Voříškovou. „Detektivové od Nejsvětější Trojice jsou mezi detektivními sériemi výjimeční tím, že každý jejich příběh je vyprávěn na platformě trochu jiného žánru,“ říká režisér Modrých stínů Viktor Tauš a dodává: „Případ Modrých stínů se pro detektivy stane velmi osobním. Věřím, že v tom také spočívá jeho jedinečnost.“ Jan Hřebejk, který se po úvodním Případu pro Exorcistu ujal režie Pěti mrtvých psů, o minisérii říká: „Věřím, že kromě napětí přinese tento případ i nejvíce humoru. Díky vynikajícím hercům jsme chvílemi točili jakýsi kriminalistický sitcom.“

Ze silné literární předlohy, díla spisovatelky Hany Proškové, vycházejí filmy Případ pro lyžaře a Případ pro malíře. „Vašátko a Horác jsou blízcí přátelé. Jejich vztah se ale často dostává do krizových situací. Vždy, když dochází k vyřešení případu, Horác se do něho nešťastnou náhodou zaplete,“ popisuje výchozí situaci dvou nových detektivek představitel komisaře Vašátka Viktor Preiss. Jeho herecký kolega David Matásek jej pak doplňuje: „Detektiv a laik, úplně obyčejná prostředí, celkem běžné charaktery. Ale zručnost autorky Hany Proškové tento žánr posouvá do komplikovanější roviny.“

V jarním vysílání České televize, které dnes představila v Galerii Café Louvre, se objeví i šestnáct nových dílů cyklu Rozsudek, který čerpá z reálných situací a snaží se divákům ukázat, jak tenká je někdy hranice mezi bezúhonným životem a životem s cejchem obžaloby.

Chytrá zábava

Jaro v České televizi obohatí i tři formáty, které se snaží zábavnou formou posílit vědomosti i dovednosti diváků. Druhé řady se dočkal úspěšný pořad Nejchytřejší Čech, který se ještě více zaměří na aktivity, jež budou moci diváci zkoušet i doma. Neziskovým partnerem Nejchytřejšího Čecha se stane organizace Elpida, která pomáhá seniorům aktivně trávit volný čas a zaměřuje se na trénování paměti, které je dobrou prevencí degenerativních onemocnění.

V druhé řadě se na obrazovku vrátí i populární talkshow DoktorKa, která zmapuje další sérii častých diagnóz a poradí s racionálním přístupem ke zdraví. Mezi onemocněními, jimž se bude Kateřina Cajthamlová coby průvodkyně pořadem věnovat, se objeví například rakovina prsu, problémy s cholesterolem či ADHD.

Úplnou novinkou bude nová hra Kde domov můj?, v níž se Aleš Háma se soutěžícími z řad diváků zaměří na reálie z různých oblastí, ale vždy ve spojení s Českou republikou.

reklama

autor: Tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…