Ojedinělý preventivní program pro děti na KDCHOT v Dětské nemocnici pokračuje

13.12.2016 19:17

Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno pokračuje v projektu preventivního programu pro žáky středních, základních a mateřských škol, jehož podstatou je setkání zdravých a hospitalizovaných dětí.

Ojedinělý preventivní program pro děti na KDCHOT v Dětské nemocnici pokračuje
Foto: fnbrno.cz
Popisek: Fakultní nemocnice Brno - logo

Žáci se seznámí s dětskými úrazy a jejich léčbou přímo v nemocnici od svých vrstevníků, ošetřujících lékařů a sester. Jedná se o vůbec první takto koncipovaný preventivní program v České republice. Dětskou nemocnici už od jara letošního roku, kdy projekt začal, navštívilo celkem patnáct tříd vždy ve třech preventivních programech.

Každá návštěva je spojena s velkým zážitkem, protože děti na vlastní oči uvidí svého vrstevníka, který je v nemocnici se zlomeninou nebo jiným úrazem, mnohdy vidí jizvu po operaci nebo dokonce zevní fixační aparát. Vrstevníci si předávají informaci o tom, jak k úrazu došlo, a děti pochopí, že je třeba vyhýbat se rizikům. Ta jsou dětem předškolního věku předváděna na názorných pomůckách před-stavujících nebezpečné předměty, pro starší děti jsou připraveny modely kostí po zlomenině nebo informační brožury. Součástí programu bývá i povídání o první pomoci a návštěva odborných provozů traumacentra. Děti si během těchto preventivních programů vyzkoušejí, jaké je to nosit sádru, vidí operační sál a nástroje, které se používají, a zkusí si například, jak se vrtá do kosti při osteosyntéze. Projekt má rovněž své vlastní webové stránky www.detibezurazu.cz, na kterých se mohou zájemci registrovat do jednotlivých kurzů.

Přednosta Kliniky dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie prof. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D., shrnul dosavadní výsledky projektu a informoval o nejčastějších úrazech dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…