Oldřich Dědek a Marek Mora jmenováni členy bankovní rady ČNB

01.02.2017 14:09

Do vedení České národní banky míří Oldřich Dědek a Marek Mora. Prezident republiky Miloš Zeman je při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě jmenoval do funkce členů bankovní rady na šest let, a to s účinností od 13. února 2017.

Oldřich Dědek a Marek Mora jmenováni členy bankovní rady ČNB
Foto: Česká národní banka
Popisek: Česká národní banka, logo.

Nebudu zakrývat, že mě výběr obou pánů potěšil. Oba dobře znám, velice si jich vážím a považuji je za velmi kvalitní osobnosti. Jsem si jist, že díky svým bohatým zkušenostem i znalostem budou pro fungování České národní banky velkým přínosem,“ řekl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Oldřich Dědek (63) a Marek Mora (45) v bankovní radě nahradí Pavla Řežábka, jemuž 12. února vyprší již druhý mandát, a Lubomíra Lízala, který ve stejný den ukončí své šestileté angažmá ve vedení ČNB.

Vedle nově jmenovaných Oldřicha Dědka a Marka Mory v sedmičlenné bankovní radě dále zasedají guvernér Jiří Rusnok a viceguvernéři Mojmír Hampl a Vladimír Tomšík. Dalšími dvěma členy jsou Vojtěch Benda a Tomáš Nidetzký. Bankovní rada se ve svém novém složení poprvé sejde na řádném jednání 16. února. První měnověpolitické jednání, kterého se zúčastní noví členové, proběhne 30. března.

Členové bankovní rady ČNB jsou jmenováni na dobu šesti let s tím, že tuto funkci nelze zastávat více než dvakrát. Výběr a jmenování členů bankovní rady jsou výhradně v pravomoci prezidenta republiky.

ČNB pečuje o cenovou a finanční stabilitu a o bezpečné fungování finančního systému v České republice, vydává bankovky a mince, řídí peněžní oběh a zúčtování bank a vykonává dohled nad finančním trhem.

Životopis Oldřicha Dědka:

Narodil se 26. listopadu 1953 v Chlumci nad Cidlinou. Po ukončení studií na Vysoké škole ekonomické v Praze nastoupil v roce 1978 do Ekonomického ústavu ČSAV, kde jako výzkumný pracovník pracoval až do roku 1992. Poté přešel do Státní banky československé na pozici zástupce ředitele Institutu ekonomie. V letech 1996–1998 působil jako poradce guvernéra ČNB i jako poradce předsedy vlády ČR. V období 1999–2005 zastával funkci viceguvernéra ČNB, s níž byla spojena pozice alternujícího guvernéra ve Světové bance. Od června 2005 přednáší na Institutu ekonomických studií Univerzity Karlovy problematiku finančních trhů, podnikových financí a evropské ekonomické integrace. Je vedoucím Katedry makroekonomie a ekonometrie a zodpovídá za magisterský program ekonomického studia. V březnu 2007 byl jmenován národním koordinátorem zavedení eura v ČR. V roce 2012 získal titul profesor pro obor ekonomické teorie. Vzdělání si doplnil studijními pobyty na London School of Economics, University of Warwick a ve Federal Reserve Bank of Kansas City.

Životopis Marka Mory:

Narodil se 17. května 1971 ve Strakonicích. Po ukončení studia na pražské Vysoké škole ekonomické, obor mezinárodní obchod, krátce působil v tuzemském soukromém sektoru. Poté absolvoval postgraduální studia ekonomie v Saarbrückenu a Hamburku a učil na univerzitě v Lipsku. V roce 1999 získal cenu Mladý ekonom roku 1998. V roce 2003 nastoupil na Generálním ředitelství pro ekonomické a finanční záležitosti Evropské komise, než začal o tři roky později pracovat pro českou státní správu. Necelý rok byl náměstkem ministryně školství a následně strávil 2,5 roku na Úřadu vlády – nejdřív jako náměstek vicepremiéra a posléze ministra pro evropské záležitosti a poté krátce jako poradce premiéra Jana Fischera. Od roku 2010 působí v Generálním sekretariátu Rady Evropské unie – nejprve jako ředitel kanceláře generálního tajemníka Rady a od února 2016 jako ředitel pro rozpočet, daně a regionální politiku.

reklama

autor: Tisková zpráva

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

22:04 MHMP: Praha podpoří prevenci ve školách, má předcházet šikaně či záškoláctví

Pražští radní odsouhlasili poskytnutí dotací na prevenci ve školách a školských zařízeních v Praze p…