Ombudsman: Doporučení týkající se pracovníků z EU by mohla pomoci i dalším zahraničním pracovníkům

24.04.2022 10:20 | Tisková zpráva

Ombudsman seznámil na pracovním semináři zástupce státních úřadů se svými doporučeními, která formuloval koncem loňského roku na základě rozsáhlého výzkumu mezi občany Evropské unie žijícími v České republice. Většina doporučení se týká práce a zaměstnávání. Stanislav Křeček upozornil účastníky workshopu, že pokud by státní instituce převedly jeho doporučení do praxe, zlepší se tím podmínky pro všechny zahraniční pracovníky, nejen pro ty pocházející z Evropské unie. Toto téma považuje za zvlášť důležité i v souvislosti s příchodem velkého množství lidí prchajících před válkou na Ukrajině.

Ombudsman: Doporučení týkající se pracovníků z EU by mohla pomoci i dalším zahraničním pracovníkům
Foto: ochrance.cz
Popisek: Veřejný ochránce práv - logo

Cizinci jsou na trhu práce zranitelnou skupinou, roli hraje například menší znalost prostředí, jazyková bariéra nebo obecně méně stabilní zázemí v hostující zemi. Výzkum ombudsmana odhalil třeba i to, že pocit diskriminace v oblasti pracovního života souvisí s mírou znalosti češtiny. Unijní občané mluvící plynně česky méně často pociťovali znevýhodnění oproti českým kolegům i v případech, kdy čeština nebyla pro jejich pracovní pozici podmínkou – například pokud při práci v mezinárodním týmu mluvili i s českými kolegy anglicky.

Přestože se výzkum zaměřoval na zkušenosti pracovníků z Evropské unie, je pravděpodobné, že i lidé přicházející ze třetích zemí se potýkají s podobnými problémy.  

České úřady, se kterými cizinci nejčastěji jednají, by podle ombudsmana měly zlepšit komunikaci a například pravidelně aktualizovat české i cizojazyčné webové stránky s informacemi určenými právě zahraničním pracovníkům. Úředníci, kteří se pravidelně setkávají s cizinci, by měli být schopní se s nimi domluvit. Ombudsman upozorňuje, že čeština je sice jednacím jazykem, ale obecnou základní komunikaci mohou úředníci vést i v jiném jazyce a například cizinci vysvětlit, jaký formulář má vyplnit, jaké dokumenty doložit nebo co se bude v jeho řízení dál dít.

Zásadní je podle ombudsmana role Státního úřadu inspekce práce. Ten by se měl podle doporučení více zaměřit na kontroly rovného zacházení se zahraničními pracovníky, pokračovat v kontrolách nelegálního zaměstnávání a také kontrolách agentur práce.

Na semináři v Kanceláři ombudsmana o doporučeních ve středu diskutovali zástupci ministerstev, pražského magistrátu i kontrolních úřadů jako je Státní úřad inspekce práce, Česká obchodní inspekce nebo Česká školní inspekce. Shodli se, že v současné době bude téma zaměstnávání cizinců a podmínek pro ně velmi aktuální. Tomu by proto měla odpovídat i státní finanční podpora aktivitám spojeným s integrací cizinců na všech úrovních -  od pobytových agend v rámci Ministerstva vnitra, přes jazykové kurzy organizované například kraji až po školství nebo právě zaměstnávání. Veřejný ochránce práv bude i nadále naplňování doporučení sledovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…