Opravy nástupišť ovlivní dopravu na brněnském hlavním nádraží

03.06.2016 18:52

Od 11. června začne Správa železniční dopravní cesty opravovat 2. a 3. nástupiště na brněnském hlavním nádraží, práce skončí 11. září.

Opravy nástupišť ovlivní dopravu na brněnském hlavním nádraží
Foto: red
Popisek: ČD - logo

Tříměsíční opravy na druhém nejvytíženějším nádraží v republice výrazně sníží propustnost železniční stanice, což si vyžádá úpravu jízdy regionálních vlaků především na linkách S2 a S3. Navíc v průběhu prací zahájí provozovatel dráhy, SŽDC, práce mezi hlavním nádražím a Židenicemi, kdy v tomto úseku bude v průběhu prázdnin jednokolejný provoz. Od 15. července do listopadu je také naplánovaná výluka mezi Náměští nad Oslavou a Okříškami, proto nahradí vlaky linky R4 autobusy.

„V letních měsících nás čeká zatěžkávací zkouška na brněnském hlavním nádraží. Postupná oprava 2. a 3. nástupiště vyřadí z provozu vždy dvě průjezdné koleje, což snižuje kapacitu celého nádraží přibližně o 20 procent,“ uvádí Jiří Sysel, ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Brně a doplňuje: „Již dnes je brněnské hlavní nádraží ve špičkách na svém maximu, pokud dojde navíc k omezení provozu, musíme zajistit alternativní řešení. Důležité je, že mezistátních a dálkových vlaků, vyjma linky R4, se omezení nedotýkají. Hlavní změnou je vedení vlaků linky S3 od Tišnova z Židenic odklonem mimo hlavní nádraží po nákladním průtahu. Spoje linky S2 skončí po dobu výluk na hlavním nádraží, do Sokolnice-Telnice můžou cestující využít náhradní autobusy ČD, případně prodloužené regionální autobusové linky. Složitější činí tříměsíční výluku další souběžné práce mezi hlavním nádražím a Židenicemi, dále na trati do Křenovic horního nádraží, kdy se nastavená opatření v určitých časech upravují nebo omezení na lince R4.“

Vlakovou dopravu ovlivní i opravy silnic na Kuřimsku a Tišnovsku. „V červenci bude na Kuřimsku probíhat nutná oprava silnice I/43 mezi Podlesím a křižovatkou u kuřimské věznice, veškerý provoz směrem na Brno bude v době oprav na silnici I/43 procházet centrem Kuřimi. Chápu tedy obavy z přetížení městských komunikací. V zácpě mohou uvíznout nejen auta, ale také autobusy. Vlaky však uzavírka nepostihne. Jihomoravský kraj proto v období od 7. července do 3. srpna doobjednal posilové spoje mezi Tišnovem, Kuřimí a královopolským nádražím v Brně, které zajistí dopravu i v případě výraznějších zpoždění autobusů. Všem dojíždějícím doporučuji je využít,“ uvedl náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák.

Linky S2 a R2

Od 11. června do 11. září budou spoje linky S2 v úseku Brno hl.n. – Brno-Chrlice nahrazeny autobusy. Mezi brněnským hlavním nádražím a Chrlicemi pojedou náhradní autobusy ČD jako linka xS2, dále směr Sokolnice-Telnice a Křenovice horní nádraží pojedou cestující vlakovou soupravou.  „Pro cestující, kteří běžně přestupují v Brně-Chrlicích nebo v Sokolnicích-Telnicích z regionálních autobusových linek IDS JMK na vlak se podařilo na základě dohody mezi Jihomoravským krajem a Českými drahami situaci zjednodušit. Po dobu výluky budou regionální linky 610, 611, 612 ze Sokolnic-Telnic a linka 509 z Chrlic vedeny až do centra Brna na ulici Uhelná jako náhradní doprava za vlak. Cestujícím tak po dobu výluky nebudou muset přestupovat z jednoho autobusu na druhý a autobus regionální autobusové linky IDS JMK je doveze až na ulici Uhelnou,“ doplnil náměstek hejtmana Jihomoravského kraje pro dopravu a majetek Roman Hanák.

V rámci této výluky nepojedou v době od 4. července do 18. července z důvodu prací SŽDC vlaky také v úseku Brno-Chrlice – Křenovice horní nádraží, autobusy linky xS2 budou prodlouženy z Brna-Chrlic až do Křenovic horního nádraží.

Od 27. června do 27. srpna budou s ohledem na jednokolejný provoz mezi Brnem hl.n. a Brnem-Židenicemi vyjíždět vybrané vlaky linky S2 směr Blansko z brněnského hlavního nádraží dříve a v opačném směru později dojíždět do Brna dle výlukového jízdního řádu. Rychlíky linky R2 pojedou podle platných jízdních řádů, pouze některé budou vyjíždět dříve z Brna, resp. přijedou později na hlavní nádraží v Brně. Spěšné vlaky linky R2 pojedou do 26. 6. a od 28. 8. podle platných jízdních řádů, v období od 27. 6. do 27. 8. bude jejich jízdní řád upraven (dřívější odjezdy z Brna hl.n.).

Linky S3 a R3

Vlaky linky S3 se rozdělí, v úseku (Žďár nad Sázavou –) Tišnov – Brno pojedou do Brna-Židenic beze změny, odtud pojedou po nákladním průtahu mimo hlavní nádraží a skončí v Modřicích, kde je zajištěn přestup na vlaky S3, které jedou z brněnského hlavního nádraží dále do Vranovic a Břeclavi. Stejná možnost přestupu je i v opačném směru.

Provoz ranních a odpoledních posilových vlaků vytvářejících čtvrthodinový interval se v úsecích Vranovice – Brno hl.n. a Brno hl.n. – Brno-Královo Pole ruší. Provoz těchto vlaků v úseku Brno-Královo Pole – Tišnov se prodlužuje až do 30. června a opět se obnoví se začátkem školního roku, tedy od 1. září. V úseku Brno hl.n. – Brno-Královo Pole můžou cestující využít tramvajovou linku P6, pravidelnou linku 6, případně 1 od Semilassa. Vybrané vlaky v úseku Brno-Královo Pole – Kuřim – Tišnov pojedou navíc v období od 7. července do 3. srpna v souvislosti s očekávanými komplikacemi na silničních komunikacích v Kuřimi a okolí.

V období od 27. června do 27. srpna budou časové polohy linky R3 mezi Brnem hl.n. a královopolským nádražím upraveny výlukovým jízdním řádem. Na příjezdu do Brna hl.n. budou opožděny až o 12 minut, cestující můžou z Králova Pole na hlavní nádraží použít tramvajovou dopravu. Odjezdy vlaků linky R3 z Brna hl.n. budou oproti pravidelnému jízdnímu řádu uspíšeny.

Linka R4

Na období od 15. července nepřetržitě do listopadu plánuje SŽDC výluku mezi Náměští nad Oslavou a Okříškami. V tomto termínu budou všechny rychlíky nahrazeny autobusy, odjíždět budou ze stanoviště u výpravní budovy u viaduktu Křenová.

Linky S6 a R6

Spoje linek S6 a R6 budou mít v odpoledních špičkách pracovních dnů mírně uspíšené odjezdy z brněnského hlavního nádraží. Od 27. června do 27. srpna budou s ohledem na jednokolejný provoz mezi Brnem hl.n. a Brnem-Židenicemi uspíšené odjezdy i u dalších vybraných vlaků v průběhu celého dne.

Ostatní vlaky linek IDS JMK jedou bez omezení. Cestující Českých drah s jízdenkami ze / do stanice Brno hl.n. můžou mezi Brnem hl.n. a Brnem-Královým Polem cestovat v tramvajových linkách P6, 6 a 1. Jízdenky lze využít také v autobusových linkách 509, 610, 611, 612 a xS2 mezi hlavním nádražím a Chrlicemi, případně až po Sokolnice-Telnice u linek vedených přes tento terminál. Cestující s traťovými jízdenkami, jízdními doklady v elektronické podobě, mezinárodními jízdními doklady a dalšími druhy můžou požádat ve vlacích či přestupních stanicích ČD o vydání zvláštního jízdního dokladu, který bude platit v uvedených linkách.

Podrobné informace k výluce, včetně výlukového jízdního řádu, jsou na stránkách www.cd.cz/omezeniprovozu a www.idsjmk.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…