Osvětlení frekventovaného přechodu v Pardubicích zvýší bezpečnost chodců

28.01.2015 14:25

Stovky lidí, kteří denně přecházejí přes pardubickou ulici Na Drážce, se mohou ode dneška cítit bezpečněji. Na rizikovém přechodu v blízkosti sídliště totiž přibylo osvětlení za téměř 296 tisíc korun, které díky úspěchu města v celostátní anketě zaplatila Nadace ČEZ. Přechod přes velmi vytíženou silnici získal takto financované osvětlení jako třetí v Pardubickém kraji. Celkem nová světla získá 46 přechodů v celé republice.

Osvětlení frekventovaného přechodu v Pardubicích zvýší bezpečnost chodců
Foto: Nadace ČEZ
Popisek: Nadace ČEZ

Přechod přes frekventovanou silnici využívají kromě obyvatel blízkého sídliště a bytových domů i zaměstnanci přilehlého podniku Služby města Pardubic a. s. Osvětlení přechodu, který křižuje výpadovku z města směrem na Sezemice, Holice a dále na Rychnov nad Kněžnou, uvítal primátor města Martin Charvát. „Nová světla výrazně zvýší bezpečnost chodců a řidičů zejména v zimních měsících, kdy se brzy stmívá a viditelnost se zhoršuje. Tím spíš, že poblíž přechodu jsou paneláky a bytovky, kde bydlí hodně důchodců i rodin s malými dětmi,“ uvedl.

Zařazení přechodu v Pardubicích mezi vítěze v Pardubickém a Královéhradeckém kraji „posvětila“ odborná komise z řad krajských zástupců Dopravní policie a BESIP. Tuto volbu vysvětluje pardubický zástupce BESIP Otakar Švec: „Dopravně jde o velmi rušné místo, s velkým pohybem chodců včetně dětí. Ti navíc často zbytečně hazardují, protože se mylně domnívají, že když oni vidí přijíždějící vozidlo, tak jeho řidič musí vidět je. Opak je ale pravdou, na neosvětleném přechodu jsou často vidět až na poslední chvíli.“

Cesta k osvětlení přechodů začala na jaře 2013, kdy dopravní policie a BESIP vytipovaly 70 nejnebezpečnějších přechodů v celé ČR. Veřejnost pak měla možnost rozhodnout svými hlasy, které z nominovaných přechodů dostanou prostřednictvím Nadace ČEZ osvětlení. „Loňský ročník se setkal s neuvěřitelným ohlasem. Do hlasování se zapojilo přes 100 tisíc lidí. Nebezpečných, nedostatečně osvětlených přechodů je bohužel v České republice stále hodně, proto jsme v nápravě tohoto stavu pokračovali i vloni a grantové řízení vyhlásíme i letos,“ říká Ondřej Šuch, manažer Nadace ČEZ.

Další fakta:

Patnáctou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu se stalo 990 nehod (o 33 více než vloni), při nichž zemřelo 13 chodců.

Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65%.

Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČEZ

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

23:08 Za DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT kandiduje do Evropského parlamentu 90 procent žen

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT jde do nadcházejících eurovoleb s plnou kandidátní li…