PFS: Dvě premiéry na Bodamském jezeře

26.07.2015 18:04

Pražský filharmonický sbor přednesl nové nastudování opery Giacoma Pucciniho Turandot a Hoffmannových povídek Jacquesa Offenbacha.

PFS: Dvě premiéry na Bodamském jezeře
Foto: Pražský filharmonický sbor (PFS)
Popisek: Pražský filharmonický sbor (PFS)

Bregenzský festival (Bregenzer Festspiele) nachystal na 22. a 23. července 2015 výjimečné události: ve zcela novém nastudování režiséra Marca Artura Marelliho zazní ve středu na jezerní scéně opera Turandot Giacoma Pucciniho a ve čtvrtek ve Festspielhausu Hoffmannovy povídky Jacquesa Offenbacha v režii Stefana Herheima. Již pošesté v historii festivalu na jedné z nejkrásnějších operních scén na světě vystoupí i Pražský filharmonický sbor. Vyprodané představení Pucciniho opery pro 7 000 diváků na hladině Bodamském jezeře, které čeká do konce srpna 25 repríz, bude při první z nich živě přenášeno několika zahraničními televizními stanicemi. Sbor se na letošním ročníku předvede také v Pucciniho Messa di Gloria. Repertoár s PFS nastudoval jeho hlavní sbormistr Lukáš Vasilek.

PFS je rezidenčním sborem Bregenzského festivalu již od roku 2010, přičemž letošní ročník je zároveň jeho 350. zahraničním zájezdem (poprvé vyjel do zahraničí v roce 1957). Cesta PFS na operní festival v Bregenzu byla přitom poměrně netradiční. Festival těleso oslovil z podnětu operního režiséra Davida Pountneyho, kterého sbor zaujal svým výkonem při účinkování na zahájení mistrovství světa ve fotbale v St. Pölten v roce 2008.

V letos uváděné opeře o kruté a chladné princezně Turandot v rolích sólistů vystoupí Mlada Khudoley – Turandot, Manuel von Senden – Altoum, Michael Ryssov – Timur, Riccardo Massi – Calaf, Guanqun Yu – Liu, André Schuen – Ping, Taylan Reinhard – Pang, Cosmin Ifrim – Pong a Yasushi Hirano – Mandarin. Sólisty a Pražský filharmonický sbor doprovodí Vídeňský symfonický orchestr pod vedením Paola Carignaniho. V menších sólových výstupech se představí také dvě členky PFS: Eliška Demel Trnová a Martina Žatecká.

První reprízu, která připadla na 24. července, živě vysílalo několik zahraničních televizních stanic (rakouská ORF, švýcarská SRF a německé 3SAT a SWR). Televizní přenos nabídl operu ze dvou různých úhlů: zprostředkoval divákům nejkrásnější momenty na scéně a současně bude po celou dobu sledoval napínavé dění v zákulisí.

Náročné na přípravu po stránce zpěvu i choreografie jsou pro sbor na letošním ročníku festivalu Hoffmannovy povídky Jacquesa Offenbacha v nové a neotřelé režii Stefana Herheima. PFS v nich bude účinkovat celkem pětkrát, přičemž premiéra představení připadá na čtvrtek 23. července. V Hoffannových povídkách se sólově uplatní barytonista PFS Petr Svoboda a člen Akademie sborového zpěvu PFS, basista Josef Kovačič. Představení diriguje Johannes Debus.

Spolupráce PFS a Bregenzského festivalu se v průběhu let ukázala jako velmi úspěšná. Sbor se uvedl nejen v dílech klasického operního repertoáru (Aida, Kouzelná flétna ad.), ale také v řadě světových premiér (např. Pasažérka Mieczysława Weinberga či Miss Fortune Judith Weir) a vystoupil rovněž na samostatných koncertech. Na předminulém ročníku PFS účinkoval v opeře Kupec benátský Andrého Tchaikowského, která měla na festivalu světovou premiéru a získala prestižní ocenění International Opera Award 2014. Stejné ocenění získal letos také samotný festival, a to jako nejlepší operní festival roku 2015. Příští rok PFS v Bregenzu uvede opět Pucciniho Turandot a dále vystoupí v Hamletovi Franca Faccia a v Messa da Requiem Gaetana Donizettiho.

Letní hudební festivaly tvoří nedílnou součást aktivit PFS. Letos si jej mohli poslechnout návštěvníci operních festivalů Janáčkův máj a Smetanova Litomyšl, ze zahraničních potom vedle Bregenzského festivalu také v německém Bad Kissingenu (Beethovenova Missa solemnis) a ve švýcarském St. Gallenu (Vedriho Dva Foscariové). V roce 2016 se sbor na St. Galler Festspiele představí již podeváté, tentokrát v opeře Le Cid Julesa Masseneta.

Pražský filharmonický sbor (PFS) patří mezi nejvýznamnější evropské profesionální sbory, jeho historie sahá do roku 1935. Současným hlavním sbormistrem PFS je Lukáš Vasilek. Téměř sedmdesátičlenné těleso disponuje širokým repertoárem, který obsahuje především a cappellovou, kantátovou a oratorní tvorbu. Od roku 2010 je PFS rezidenčním sborem Bregenzského festivalu, kde uvádí nejen klasické operní tituly, ale i světové premiéry. Mezi spolupracující orchestry PFS patří přední světové orchestry jako např. Berlínská filharmonie, Gewandhaus Orchester Leipzig, amsterdamský Concertgebouw, Izraelská filharmonie a tradičně Česká filharmonie. Sbor vystoupil pod taktovkou dirigentů jako Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Pierre Boulez, Riccardo Muti, Zubin Mehta, Fabio Luisi či Simon Rattle. Zřizovatelem PFS je Ministerstvo kultury ČR. Více informací na www.filharmonickysbor.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…