PSNV: Med zdražuje, může za to špatný rok i nebývalé úhyny včelstev

16.12.2014 16:23

Příroda v letošním roce na mnoha místech České republiky včelařům nepřála. Medu získali včelaři málo a nyní řeší další kalamitu. Přemnožil se včelí parazit, kleštík včelí, a společně s dalšími nemocemi stojí za nebývale vysokými úhyny včelstev. Zastaralý systém léčení nefunguje.

PSNV: Med zdražuje, může za to špatný rok i nebývalé úhyny včelstev
Foto: Archiv
Popisek: Včely

Zatímco před rokem jste mohli koupit kilovou sklenici medu od včelaře zhruba za 100 korun, letos se ceny běžně pohybují kolem 130 až 150 korun. A někde ani za tuto cenu med nekoupíte. „V letošním roce museli včelaři na mnoha místech včely v létě krmit, namísto aby vytáčeli med,“ říká Bronislav Gruna, profesionální včelař z Petrovic u Moravského Krumlova. „Medu bylo málo a mnohým již zbývá jen několik sklenic pro vlastní rodinu,“ dodává.

Další pohromu pro včely i včelaře přinesli paraziti a nemoci. Již nyní hlásí včelaři z mnoha oblastí České republiky úhyny v řádech desítek procent. „Včely nehynou na samotné napadení kleštíkem včelím (varroózu), ale většinou na doprovodné a stále nebezpečnější virózy,“ vysvětluje Leopold Matela, včelař a místopředseda Pracovní společnosti nástavkových včelařů. Úhyny přímo souvisí s malou úrodou medu v letošním roce. Nedostatek snůšky způsobil podvýživu a nižší odolnost včelstev. Navíc podmínky pro život včel se v intenzivně obdělávané krajině zhoršují v důsledku používání záludných pesticidů. „Je mnoho vědeckých prací, které poukazují na škodlivost těchto látek na nejmladší včelí stádia, na včelí plod. Dospělé včely často nemají na výběr a krmí své mladší sestry pylem nasbíraným na chemicky ošetřených polích. Rodí se včely s oslabenou imunitou a méně odolné vůči nemocem. Český výzkum včelích nemocí je ve srovnání se zahraničím velmi opožděn. Včelaři v zahraničí mají navíc na výběr z více možností, čím a jak svá včelstva léčit.“ dodává Matela.

Odborné vzdělávání a praktické kurzy tvoří zásadní prvek v boji s parazitem kleštíkem včelím (Varroa destructor). Využívání přírodě blízkých léčiv, promyšlené ošetřování včelstev a chov místně přizpůsobených včelstev je cestou z bludného kruhu úhynů a nadužívání jedovatých chemikálií. Zodpovědnost samotných včelařů je však základem pokroku ve zvládnutí tohoto problému.

Pracovní společnost nástavkových včelařů pořádá nejen specializované kurzy pro včelaře na téma Nemoci včel, ale i odbornou konferenci. Již sedmý ročník se uskuteční 4. ledna 2015 v Brně. „Nic podobného v České republice neexistuje, konference přináší novinky nejen z domova, ale i ze zahraničí. Otevřená debata na akademické půdě opravdu prezentuje to, co se ve světě děje, a zároveň umožňuje sdílet praktické zkušenosti našich včelařů. Podobné informace nelze v současnosti nikde jinde získat“, říká Pavel Holub, jeden z pravidelných účastníků. Podrobně se problematice věnuje i prosincové číslo časopisu Moderní včelař.

Pracovní společnost nástavkových včelařů CZ sdružuje více než 600 včelařů i zájemců o obor. Funguje od roku 2000. Za dobu svého působení pozitivně ovlivňuje obor včelařství v České republice a řady jejích členů i příznivců se rozrůstají. Propagace jednoduchých a udržitelných metod včelaření je od samého počátku prioritou sdružení. To se projevuje tématy i přístupem lektorů na vzdělávacích akcích pořádaných společností i při vydávání včelařského časopisu Moderní včelař.

VII. setkání uživatelů VMS je jednodenní celostátní konference o zdraví včel. Koná se 4. ledna v prostorách Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity v Brně od 10 do 17 hodin. Na akci zveme také zástupce médií. Odborníci z Pracovní společnosti nástavkových včelařů budou připraveni odpovídat na vaše dotazy. V případě zájmu se obraťte na výše uvedené kontaktní osoby.

www.psnv.cz
www.modernivcelar.eu
www.varroamonitoring.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

16:08 Policie ČR: Vyhodnocení akce Speed Marathon 2024

V pátek 19. dubna 2024 se na území České republiky uskutečnila celoevropská dopravně bezpečnostní ak…