PTC: Ministru Babišovi chybí informace. Jsme to my, kdo vyzývá k jednání

03.04.2014 15:24

Prohlášení Protonového centra k otevřenému dopisu ministra financí Andreje Babiše ze dne 3. 4. 2014.

PTC: Ministru Babišovi chybí informace. Jsme to my, kdo vyzývá k jednání
Foto: Archiv PTC
Popisek: Protonové centrum v Praze

Bohužel nás otevřený dopis ministra financí přesvědčil o tom, že je nedostatečně a neúplně informován o situaci protonového centra.

Jsme to my, kdo opakovaně vyzývá všechny zúčastněné: ministra zdravotnictví, šéfa VZP, správní radu VZP i ředitele ostatních pojišťoven k jednání. Všem nabízíme k náhledu kompletní dokumentaci, která předcházela uzavření smlouvy, doporučující stanoviska odborných společností, dokumenty, které dokazují, že jsme již v minulosti byli zařazeni do systému a pak pod nátlakem zdravotnické lobby odstraněni. Již před 2 lety jsme nabídli VZP postupný náběh počtu pacientů, abychom zpřístupnili léčbu alespoň dětem a mladistvým. Šéf VZP Kabátek to ale odmítl.

Pravda o PTC:

  • vedeme arbitráž ve jménu onkologicky nemocných, kterým systém brání v přístupu k protonové léčbě
  • není pravda, že státu hrozí platba 15 miliard za provoz PTC
  • centrum funguje, léčí zahraniční pacienty a naopak dotuje léčbu českých pacientů, hlavně dětí a mladistvých, kterým je léčba upírána
  • protonová léčba nezatíží státní rozpočet, jde totiž pouze o přerozdělení stávajících nákladů ve prospěch účinnější léčby, která ve výsledku systému ještě ušetří finance
  • že se pojišťovny nechovají ekonomicky a navíc porušují základní princip zajistit pacientům nejlepší možnou péči
  • není pravda, že protonová léčba je drahá, v dlouhodobém horizontu jsou naopak celkové náklady na léčbu nižší, protože ušetří náklady na léčbu trvalých nežádoucích následků ozařování viz. studie MD Anderson USA.

Arbitráž je jedinou možností, jak může PTC bránit právo českých občanů na nejlepší možnou péči. Ministři zdravotnictví zdržují řešení situace a zavázali pojišťovny dohodou, že nemají s PTC smlouvy podepisovat, viz prohlášení ministra Holcáta na půdě Senátu ze dne 8. 10. 2013. Sám 1. místopředseda vlády pan Babiš označil šéfa VZP Kabátka, nominantem pánů Šnajdra a Bendla a to jsou ti, jejichž obchodní zájmy jsou faktickým důvodem, proč je protonové centrum bojkotováno. Není pochyb, že zdravotnická lobby si nechce nechat ujít příležitost ovládnout také technologii budoucnosti, kterou dnes představuje PTC, nejmodernější centrum na světě.

PTC se však ovládnout nedá a naopak vyhrané peníze z arbitráže vrátí českým pacientům – samoplátcům za prodělanou léčbu.

Ptáme se těch, které jsme volili, jaký je rozdíl mezi českým pacientem, který nemá přístup k protonové léčbě, ačkoliv tu má nejmodernější centrum na světě a Holanďanem, kterému pojišťovna léčbu hradí a vláda staví dokonce 4 nová centra pro 3 500 pacientů ročně. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Proton Therapy Center

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…