Pamárník národního písemnictví: Online projekt Karantéňan přichází s další výzvou k autorské tvorbě

24.01.2021 19:07

V době jarního lockdownu představilo lektorské oddělení Památníku národního písemnictví (PNP) postavičku Karantéňana, který v době distanční výuky za pomoci výzvy „napiš příběh, udělej knihu” děti motivoval k tvorbě autorské knihy. Animovaný hrdina se nyní vrátil a prostřednictvím videa představuje dětem téměř zapomenutý fenomén ex libris neboli knižní značky.

Pamárník národního písemnictví:  Online projekt Karantéňan přichází s další výzvou k autorské tvorbě
Foto: prague.eu
Popisek: Památník národního písemnictví

V pořadí druhé video s názvem Karantéňan II. Udatný vzniklo v rámci projektu Trienále českého ex libris, které pravidelně v tříletém intervalu (a v loňském roce poprvé virtuálně) oceňuje nejlepší současné tvůrce ex libris. Mezi oceněnými umělci loňského ročníku jsou také výtvarníci Martin Mulač a Barbora Bieylonovič. S jejich pomocí Karantéňan a kurátorka sbírky ex libris Barbora Vlášková představují nejen stručnou historii fenoménu ex libris zábavnou a hravou formou, ale přináší také kompletní vizuální návod, jak si originální knižní značku (razítko) vyrobit doma.

V novém videu Karatéňan vyhlašuje už druhou výzvu k samostatné tvorbě. Až do 23. března 2021 přijímá ukázky vlastnoručně vytvořených ex libris – knižní značky ve formě razítka. Vítězové budou odměněni u příležitosti Dne knihy, který připadá na 23. dubna. Výzva je otevřená pro jednotlivce, skupinky i školní kolektivy, které jsou v době nouzových opatření odkázané na online výuku a samostudium. Podrobné informace k soutěži Karantéňan zveřejňuje na svých sociálních sítích pod hashtagem #objevexlibris #vyryjznacku a na webu.

O projektu:
Projekt Karantéňan je lektorským programem Památníku národního písemnictví, který z důvodu karanténních opatření není možné realizovat jinak, než on-line. Postava Karantéňana jako superhrdiny odkazuje v tomtéž smyslu na „hrdiny dneška“ – hrdinství v atmosféře koronaviru překračuje hranice fikce a děti se s ním setkávají i v běžném životě. Prostřednictvím edukačních videí a motivačních výzev si projekt klade za cíl inspirovat děti i dospělé k vlastní tvorbě. Karantéňan funguje na platformách Facebook, Instagram a Youtube.

O videu:
Karantéňan II. Udatný objevuje ex libris
Scénář: Mariana Dočekalová
Účinkují: Barbora Bieylonovič, Martin Mulač, Barbora Vlášková
Hlas Karantéňana: Denis Šafařík
Režie, střih, postprodukce: Jakub Jansa
Ilustrace: Milan Starý
Animace: Vojtěch Starý
Produkce: Kateřina Kostková
Natáčení probíhalo v Ateliéru Sýpka, Buštěhrad
Vyrobil Památník národního písemnictví v roce 2020 s podporou Ministerstva kultury ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

16:05 Správa jeskyní ČR: Koněpruské jeskyně zakládají novou tradici kulturních pořadů v podzemí

Od letošního jara, souběžně s otevřením nového Domu přírody Českého krasu, uvádějí Koněpruské jeskyn…