Památník Lidice a památník Ležáky: Silver A v paměti tří generací

08.01.2020 17:27

Památník Lidice a památník Ležáky srdečně zvou na 12. slavnostní setkání, věnované výsadku Silver A, pardubickému odboji a tragédii v Ležákách prostřednictvím setkání pamětníků a jejich potomků.

Památník Lidice a památník Ležáky: Silver A v paměti tří generací
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Silver A v paměti tří generací se koná pod záštitou ministra kultury Lubomíra Zaorálka, hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického, za podpory Pardubického kraje, Jany Bobošíkové, Statutárního města Pardubice, Města Sezemice a Památníku Terezín. Událost „Silver A v paměti tří generací“ se uskuteční ve čtvrtek 9. ledna 2020. Od 14.00 proběhne pietní vzpomínka na popravišti pardubického Zámečku. Od 15.30 bude probíhat hlavní program v sále u restaurace Sezemický dům (Husova 790, 533 04 Sezemice).

Vzpomínky na rok 1942

Na samém konci roku 2019 uběhlo již 77 let od seskoků československých paravýsadků Silver A, Silver B a Anthropoid. Operačním prostorem skupiny Silver A byly východní Čechy, kde také npor. Alfréd Bartoš, rtm. Josef Valčík a čet. Jiří Potůček seskočili a neobyčejně úspěšně působili až do června roku 1942. Svůj úkol vysílat zprávy z protektorátu do Londýna plnili od poloviny ledna 1942, kdy se Jiřímu Potůčkovi poprvé podařilo navázat spojení. Během svého působení v Pardubicích a na Pardubicku získali úctyhodnou podporu místních obyvatel a odbojářů, mezi nimiž vyniká odbojová skupina Čenda, která je dovedla až do Ležáků a do místního mlýna a kamenolomu Hluboká, odkud opakovaně vysílali své depeše pro československou vládu v Londýně. Do východočeského odboje a podpory operace Silver A se zapojilo velké množství lidí, kteří vědomě podstupovali riziko krutých trestů a neohroženě vedli a podporovali boj proti nacismu. Desítky lidí se staly součástí spletité sítě odboje a řada z nich položila své životy. Mnozí z nich přežili a dočkali se vítězného konce druhé světové války. Ale i popravení a zavraždění zanechali své stopy, ideály, své blízké, příbuzné, děti a především odvahu bojovat za svobodné Československo a svobodnou společnost, ve které ostatní mohli pokračovat.

Hlavním posláním setkání Silver A v paměti tří generací je předávání vzpomínek mezi generacemi na dobu, která už dávno uplynula, a na lidi, kteří již dávno nežijí, ale nesmí být zapomenuti. Poselství Silver A může být inspirativní, stejně jako varovné, vždy ale bude výjimečné.

Program na pardubickém Zámečku a v Sezemicích:
14:00–14:45 Položení věnců na popravišti pardubického Zámečku
Přivítání účastníků ředitelkou Památníku Lidice Martinou Lehmannovou
Hlavní projev ministra kultury Lubomíra Zaorálka
Projev senátora Jana Tecla Senát Parlamentu České republiky
Projev 1. náměstka města Pardubice Petra Kvaše
14:50–15:15 Přesun autobusy do sálu u restaurace Sezemický dům
15:20–15:30 Uctění památky Alfréda Bartoše u pomníku v Sezemicích 15.30–15.40 Přivítání účastníků ředitelkou Památníku Lidice
15:40–15:50 Vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky
15:50–15:55 Úvodní slovo ministra kultury Lubomíra Zaorálka 15.55–16.00 Zdravice předsedkyně Oblastní organizace ČSBS Lidice Jany Bobošíkové
16:00–16:10 Vystoupení Ústřední hudby Armády České republiky
16:10–16:30 Příspěvek doc. PhDr. Vojtěcha Blodiga, CSc.
16:30–16:40 Ukázka z knihy Bestie: Československo a stíhání nacistických zločinů - přečte Jiří Dvořák
16:40–17:00 Příspěvek historika PhDr. Vojtěcha Kyncla, Ph.D.
17:00–17:20 Podávání večeře
17:00–17:45 Prohlídka výstavy „Vykonavatelé zločinů“ Volná diskuse
17:45 Předpokládané ukončení akce

Památník Lidice zajišťuje odvoz účastníků od Zámečku do sálu u restaurace Sezemický dům. Autobus bude přistaven před areálem Zámečku po skončení pietního aktu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…