Památník národní písemnictví: Arbes, Fuks, Preissová, Hrabal, Kupka, Váchal i Toyen na jednom místě

10.01.2020 11:08

Památník národního písemnictví dokončil rekonstrukci moderního depozitáře v Litoměřicích.

Památník národní písemnictví: Arbes, Fuks, Preissová, Hrabal, Kupka, Váchal i Toyen na jednom místě
Foto: prague.eu
Popisek: Památník národního písemnictví

Nové budovy rozsáhlého Centrálního depozitáře v Litoměřicích, kam se postupně budou přesouvat sbírky Památníku národního písemnictví, byly v závěru roku zkolaudovány. Moderní depozitář v objektu bývalých dělostřeleckých kasáren byl rekonstruován 4 roky. Slavnostní zahájení provozu proběhne začátkem roku 2020.

Památník národního písemnictví spravuje sbírky dokumentů a uměleckých děl a soustředí se na vývoj literatury a knižní kultury v českých zemích od 18. století až do současnosti. Centrální depozitář Litoměřice, kde je v současnosti deponována převážná většina fondů Památníku národního písemnictví, slouží zároveň jako multifunkční badatelské centrum s přístupem až ke stům tisícům archivních materiálů. „V Litoměřicích tak bude uložena většina sbírek všech tří odborných oddělení Památníku národního písemnictví, literárního archivu, knihovny a uměleckých sbírek. Na jednom místě bude badatelům k dispozici rozsáhlý studijní materiál zahrnující osobnosti literatury, knižního a výtvarného umění,“ doplňuje ředitel PNP Zdeněk Freisleben.

Oddělení uměleckých sbírek, které pečuje například o galerii Jiřího Karáska ze Lvovic, dílo Jakuba Schikandera, Jana Konůpka či Františka Koblihy, čeká poslední fáze stěhování do prostor depozitáře začátkem přístího roku. Budovy jsou k tomuto účelu vybaveny současnou depozitní technologií, kompaktními regály i specializovanými místnostmi pro uložení nestabilních materiálů. Grafická podoba fasád obou budov depozitáře je dílem českého typografa Jana Solpery.

Depozitář bude zpřístupněn badatelské veřejnosti. Zároveň se zde budou konat minivýstavy a prezentace vybraných archiválií. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…