Pandemie koronaviru zachránila před úrazem tisíce dětí v ČPZP

01.07.2021 12:41 | Komerční článek

V péči lékařů kvůli různým zraněním skončilo v průběhu roku 2020 přes 40 tisíc dětských klientů České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). O rok dříve přitom ČPZP evidovala téměř 52 tisíc dětí po úraze. Nižší počet zraněných dětí má podle odborníků souvislost se zavedením mnohaměsíční online školní výuky z důvodu pandemie koronaviru.

Pandemie koronaviru zachránila před úrazem tisíce dětí v ČPZP
Foto: ČPZP
Popisek: ČPZP

ČPZP zároveň vydala loni na dětské úrazy méně peněz z veřejného zdravotního pojištění. „Celkové náklady na léčbu zraněných dětí ve věku do 15 let přesáhly částku 146 milionů Kč, což je proti roku 2019 přibližně o 15 milionů Kč méně,“ potvrzuje mluvčí pojišťovny Elenka Mazurová. Za poklesem dětských úrazů je podle odborníků omezení školní docházky z důvodu pandemie koronaviru, kdy dětem odpadly obvyklé cesty do školy a mnohem méně opouštěly své domovy. Statistika úrazů meziročně poklesla navzdory skutečnosti, že děti a dospívající mládež si nejčastěji ublíží v letních měsících, kdy se více pohybují venku a jsou méně pod dohledem dospělých.

Dětské úrazy a náklady na jejich léčbu:

tabulka

K nejčastějším zraněním dětí patří zlomeniny rukou a poranění hlavy

Mezi nejčastější diagnózy, které si děti svou neopatrností či zbrklostí přivodí a které zároveň stojí zdravotní pojišťovny nejvíce prostředků, patří zlomené lokty a předloktí, zlomená zápěstí, poranění hlavy nebo vymknuté, podvrtnuté a natažené klouby a vazy v kotníku. Jen úraz končící poraněním hlavy postihl v roce 2019 celkem 7 655 dětských pacientů a o rok později dalších 6 383 dětských pacientů s kartičkou ČPZP. Statistiky České průmyslové zdravotní pojišťovny také dlouhodobě potvrzují obecný předpoklad, že nejrizikovějším obdobím z hlediska úrazů je věk mezi 10. až 15. rokem. Častěji jsou zranění chlapci.

Nejdražší úraz? Vnitřní zranění břicha za bezmála 2,5 milionu Kč

Nejnákladnější dětské úrazy v obou uplynulých letech ovšem utrpěly dívky. V roce 2019 se jednalo o třináctiletou školačku z Moravskoslezského kraje, která se léčila s nitrolebním poraněním s celkovými náklady ve výši 898 212 Kč. Za rok 2020 pak bylo v České průmyslové zdravotní pojišťovně evidováno jako nejnákladnější poranění nitrobřišních orgánů u jedenáctileté dívky ze Středočeského kraje, které si vyžádalo 2 472 026 Kč.

ČPZP přispívá dětem na ochrannou přilbu částkou 500 Kč

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna pamatuje na ochranu před zbytečnými úrazy svých dětských klientů i ve svých preventivních programech. Zákonným zástupcům dětí poskytuje třetí největší zdravotní pojišťovna v ČR příspěvek 500 Kč na nákup ochranné přilby pro děti. Příspěvek se vztahuje na ochrannou přilbu na sport zakoupenou v kamenné prodejně, nebo i v e-shopu prodejny.

Deset nejčastějších dětských úrazů (věk 0 až 15 let) a náklady na jejich léčbu:

tabulka

Česká průmyslová zdravotní pojišťovna registruje téměř 1,3 milionu klientů. Třetí největší zdravotní pojišťovna v zemi má více než sto poboček po celé republice. Klientům spolu s dostupnou a kvalitní zdravotní péčí nabízí atraktivní a programy plné výhod, slev a bonusů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: komerční tisková zpráva

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…