Pardubická nemocnice: Tři desítky prvodárců přišly na „valentýnské“ odběry

15.02.2018 20:50

Mladé generaci není lhostejný osud druhých, umí podat symbolickou pomocnou ruku. Takové poselství daly letošní Valentýnské odběry krve na transfuzním oddělení Pardubické nemocnice. V průběhu dvoudenní akce na odběrové lůžko ulehly tři desítky nových dárců nejcennější životní tekutiny. Celkově přišlo 140 lidí.

Pardubická nemocnice: Tři desítky prvodárců přišly na „valentýnské“ odběry
Foto: pardubickykraj.cz
Popisek: Pardubická nemocnice

„Jsem mile překvapena takovým počtem prvodárců. V současném období chřipek jsem nečekala takové číslo. Velice mě účast potěšila. Společně nyní doufáme, že se z dnešních prvodárců stanou naši pravidelní dárci,“ pronesla primářka transfuzního oddělení Helena Geierová a dodala: „Znovu se potvrdilo, že podobné náborové akce mají svůj efekt a dobře slouží k doplnění dárcovské základny.“

Obecně v celé České republice dochází k postupnému úbytku dobrovolných dárců krve, zejména v důsledku stárnutí populace. Jakmile člověk dovrší hranici 65 let, již nemůže krev darovat. „Proto vítáme každého nového dárce, zejména z řad mladé generace, u níž je největší perspektiva do budoucna. Jsme rádi, že mezi prvodárci při Valentýnských odběrech bylo mnoho mladých,“ řekla primářka Geierová.

Transfuzní oddělení Pardubické nemocnice má v současnosti v evidenci téměř čtyři tisíce lidí. Ovšem pravidelných dárců, kteří přijdou alespoň dvakrát za rok na odběr, je 2805. „Většinou se nám daří být soběstační a pokrýt potřeby naší nemocnice,“ řekla primářka Geierová a dodala: „Je však potřebné mít co nejširší registr dárců.“

Mohou totiž nastat situace, kdy se akutně objeví potřeba většího množství krve. A nemusí se jednat pouze o mimořádné události s velkým počtem zraněných. „Může se třeba v jednu chvíli v nemocnici sejít více pacientů se stejnou krevní skupinou, než bývá obvyklé. Je nutné rychlé přizvat dárce, abychom co nejdříve doplnili zásoby. Dochází k tomu jednou za měsíc. Není to úplně jednoduché, protože ne každý má čas, aby během dvou tří dnů přišel darovat krev. Proto potřebujeme mít široký registr,“ uvedla primářka Geierová.

Z tohoto pohledu Valentýnské odběry krve splnily bohatě svůj účel. Tři desítky nových dárců v průběhu sedmého ročníku této akce jsou výrazně vyšším počtem, než bývá zvykem v běžné odběrové dny. „Věříme, že se nárůst nových dárců projeví i v dalších dnech po této náborové akci, na kterou třeba ne každý mohl dorazit,“ poznamenala primářka Geierová.

Valentýnské odběry krve v Pardubické nemocnici se již tradičně konaly pod záštitou první místopředsedkyně Senátu Parlamentu České republiky Miluše Horské, prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka a radního Pardubického kraje pro zdravotnictví Ladislava Valtra. Akci podpořily Základní škola a Praktická škola Svítání a basketbalový klub BK JIP Pardubice, kteří věnovaly dárky pro všechny dárce. A jeden vylosovaný prvodárce obdržel poukaz na romantickou večeři pro dva v pardubickém Restaurantu U Dvou Kohoutků.

Na Valentýnské odběry krve v Pardubické nemocnici naváže zítra obdobná náborová akce na hematologicko-transfuzním oddělení Orlickoústecké nemocnice. U příležitosti svátku sv. Valentýna zde bude možné darovat krev v pátek 16. února od 7.00 do 10.00 hodin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…