Pardubický kraj: Ambasáda v Tbilisi podporuje krajské aktivity v gruzínských regionech

31.07.2019 8:23

Pardubický kraj je v současné době jediným českým regionem, který uspěl s žádostí v rámci dotačního titulu České rozvojové agentury. Tento projekt je v letošním roce zaměřený na rozvoj cestovního ruchu, školství a sociálních věcí.

Pardubický kraj: Ambasáda v Tbilisi podporuje krajské aktivity v gruzínských regionech
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Nejen o naplňování projektu, ale také o aktuální politické situaci v Gruzii jednali zástupci Pardubického kraje s novým českým velvyslancem v Gruzii Petrem Mikyskou, který v minulosti působil několik let na obdobném postu v Arménii.

„Gruzie je pro Českou republiku jednou z prioritních zemí pro rozvojovou spolupráci. To je jednoznačný důkaz toho, že náš stát stojí na straně Gruzie v rámci složitých politických vztahů se severním sousedem, kterým je Ruská federace. Jednoznačně chceme i naším projektem ukázat, že máme zájem na rozvoji Gruzie, jeho jednotlivých regionů a nesouhlasíme s děním v Jižní Osetii nebo Abcházii,“ řekl hejtman Netolický. „Česká ambasáda i po změně na postu velvyslance vnímá velmi pozitivně naše kroky, jelikož jsme jediným českým regionem, který se do této spolupráce pustil a má konkrétní výsledky,“ sdělil hejtman, který velvyslance Mikysku seznámil s konkrétními parametry krajského projektu a znovu nabídl ambasádě služby jedné z krajských škol pro zajištění recepce pořádané v Tbilisi každoročně v září.

„Regionální spolupráce je velmi důležitá pro rozvoj vztahů obou zemí a jednoznačně koresponduje se snahou naší vlády a ministerstva zahraničí v Gruzii. Projekt Pardubického kraje představuje konkrétní témata pro konkrétní lidi, což je správný přístup, který chceme i v budoucnu podporovat a věřím, že se přidají i další české regiony,“ sdělil český velvyslanec v Gruzii Petr Mikyska.

Problémem, který dlouhodobě Gruzii trápí, je centralizace rozhodování. „Gruzie je zářným příkladem toho, když je o projektech v regionu rozhodováno z centra. Regiony tak mají pouze velmi malou šanci ovlivnit velké strategické investice. Docházi tak k tomu, že vláda v Tbilisi rozhodne vybudovat něco, co samotný region pro svůj rozvoj ani nepotřebuje. Naštěstí je v tuto chvíli připravena decentralizace veřejné správy,“ uvedl hejtman Netolický, který se zajímal také o aktuální politickou situaci a dopad zrušení leteckého spojení s Ruskem na cestovní ruch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

20:48 Vězeňská služba: Pietní vzpomínka k výročí Pražského povstání

V rámci oslav výročí Pražského povstání se dnes konal vzpomínkový pietní akt na místě bývalého nacis…