Pardubický kraj: Areál v Brněnci bude pilotním projektem dotací na ekohavárie

06.03.2015 12:20

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) spolu se Státním fondem životního prostředí ČR (SFŽP) a Českou inspekcí životního prostředí (ČIŽP) připravily nový dotační program pro kraje a obce určený na sanace havarijních stavů objektů a skladů či takzvaných černých skládek. Pilotním projektem takové sanace bude areál VITKA v Brněnci. Domluvili se na tom ministr životního prostředí Richard Brabec a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Pardubický kraj: Areál v Brněnci bude pilotním projektem dotací na ekohavárie
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje

„Jsem rád, že se na základě konkrétního případu rozpohybovala pomyslná kola a celý vůz se nám daří táhnout úspěšně kupředu. S panem ministrem jsme se domluvili, že kraj odstraní environmentální riziko z areálu neprodleně a na své náklady. Ty mu pak budou proplaceny právě z nově vznikajícího programu,“ uvedl Martin Netolický. „Odhadované náklady na akutní zajištění a odstranění chemikálií z objektu jsou odhadovány na zhruba čtvrt milionu korun,“ dodal Martin Netolický.

 Na společný dotační program pro kraje a obce, ze kterého bude možné hradit náklady na odstranění odpadů v těchto urgentních případech environmentálního ohrožení, půjde ze Státního fondu životního prostředí 100 milionů korun. Program odstartuje koncem března a výzvy budou dvoukolové. V prvním kole budou sbírány podněty ze strany krajů a obcí, které budou následně posouzeny. V rámci druhého kola předloží obce nebo kraje plné žádosti o podporu už na konkrétní projektové náměty. SFŽP zaplatí 80 procent z celkové částky, 20 procent bude hradit kraj. Jednou z podmínek pro udělení dotace bude závazek obcí, že budou prostředky státu vymáhat zpět po majiteli, jakmile to bude právně možné.

„Dvoukolová výzva byla zvolena zcela záměrně, v prvním kole získáme data pro monitoring postižených lokalit, a ve druhém kole již budou zpracovány plné žádosti na konkrétní opatření na základě naší výzvy a přímé komunikace s předkladatelem žádosti,“ řekl ke způsobu výzvy Petr Valdman, ředitel SFŽP.
V Pardubickém kraji by tento pilotní projekt nemusel zůstat osamocen. „Mezi předběžně vytipované projekty patří také sanace skládky v Boru u Skutče,“ uvedl radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pardubickykraj.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

22:03 Česká pošta: Pošťáci na přepážkách testují inovované stejnokroje

Počínaje prvním březnovým pondělím začala Česká pošta na vybraných poštách testovat inovované stejno…