Pardubický kraj: Češi se Slováky chtějí posílit role regionů v příštím programovacím období Unie

10.10.2019 8:23

Na Plenární zasedání v Bruselu tento týden podepsali předsedové České a Slovenské národní delegace v Evropském výboru regionů Roman Línek a Juraj Droba dokument o společné pozici k fondům Evropské unie v rámci politiky soudržnosti po roce 2020. Podpisu předcházelo jednomyslné schválení ujednání v každé národní delegaci.

Pardubický kraj: Češi se Slováky chtějí posílit role regionů v příštím programovacím období Unie
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Společný pětistránkový text si klade za cíl zachovat a posílit roli krajů a obcí v příštím rozpočtovém období Unie. Mezi hlavní body týkající se budoucnosti evropských fondů lze uvést například zjednodušení implementace především pro konečné příjemce, upozornění, že vysoká tematická koncentrace může v řadě regionů nových členských zemí působit kontraproduktivně, proto by měla být nižší, požadavek, aby DPH bylo uznatelné pro konečné příjemce nezávisle na velikosti projektu a nepodmiňování implementace přeshraniční spolupráce vytvářením nových struktur.

„Tuto společnou pozici dvou členských zemí Evropské unie předáme všem ostatním národním delegacím. Chceme jak na půdě Evropského výboru regionů, tak i ostatních evropských institucí, ovlivnit působnost evropských fondů po roce 2020 tak, aby mohly být podpořeny smysluplné a potřebné projekty, které připravují samosprávy, neziskový sektor a další žadatelé,“ shrnul Roman Línek, předseda České národní delegace a 1. náměstek hejtmana Pardubického kraje. Text společné pozice bude adresován také českým ministerstvům, která mají evropskou agendu ve své kompetenci. Signatáři chtějí, aby závěr celoevropské debaty, který bude nejpozději příští rok na podzim, neignoroval prioritní zájmy českých krajů a obcí.

Evropský výbor regionů je poradní instituce složená ze zástupců zvolených na místní a regionální úrovni pocházejících ze všech 28 členských států. Ti se jeho prostřednictvím mohou vyjadřovat k právním předpisům EU, které mají přímý dopad na regiony a města.

Evropský výbor regionů poskytuje regionům a městům možnost vyjádřit se k návrhům právních předpisů EU a zajistit, aby byly respektovány postoje a potřeby místních a regionálních orgánů.

Evropská komise, Rada EU a Evropský parlament musejí Evropský výbor regionů konzultovat, pokud předkládají návrh právního předpisu v oblasti, která se týká místních a regionálních samospráv. Jedná se zejména o zdravotnictví, školství, zaměstnanost, sociální politiku, hospodářskou a sociální soudržnost, dopravu, energetiku, změnu klimatu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…