Pardubický kraj: Cesta krajiny hřebčína do UNESCO pokročila do další etapy

21.12.2017 12:08

Rada památky Krajiny pro chov ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem pod vedením 1. náměstka hejtmana Pardubického kraje Romana Línka schválila na svém prosincovém zasedání vypořádání připomínek k přihlášce do UNESCO. Ty přišly k podané dokumentaci od sekretariátu UNESCO, od české pobočky ICOMOS a od Národního památkového ústavu.

Pardubický kraj: Cesta krajiny hřebčína do UNESCO pokročila do další etapy
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Možnost zohlednit připomínky je v metodice UNESCO nová a jejich zpracování zvyšuje šanci zápisu památky mezi světové unikáty,“ uvedl Roman Línek. „Z připomínek vzešla například malá změna názvu památky, kam přibylo slovo výcvik, takže nyní zní: Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem. Totiž právě výcvik určuje potřebné parametry krajiny tak, aby vyhovovala například poloměru otáčení kočárových spřežení a dalším požadavkům,“ dodal Línek.

Nyní bude dokumentace se zapracovanými připomínkami jazykově a graficky upravena a verze v češtině a angličtině znovu podepíší ministři kultury a zemědělství. Čistopis pak musí být prostřednictvím stálé mise České republiky při UNESCO doručen do 31. ledna 2018 do 16 hodin na sekretariát v Paříži.
Části jednání Rady památky se zúčastnili také starost ky Kladrub a Řečan nad Labem a místostarosta Přelouče. Oznámili, že připravují pro UNESCO podpůrné stanovisko dotčených obcí.

Práce Rady památky nekončí, její role bude pokračovat minimálně během posuzování zápisu na seznam světového dědictví UNESCO, což může trvat dva až tři roky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

19:02 Hospodářská komora pomůže podnikatelům s podáním elektronického daňového přiznání

Už jen přibližně dva týdny – do 2. května – mají podnikatelé čas na elektronické podání daňového při…