Pardubický kraj: Další český unikát má šanci dostat se na Seznam světového dědictví UNESCO

19.05.2019 7:36

Česká republika by se za čas mohla chlubit další položkou na Seznamu světového dědictví UNESCO. Krajina pro chov a výcvik ceremoniálních kočárových koní v Kladrubech nad Labem představuje unikátní národní kulturní památku, jež dokládá staletý chov a výcvik jedinečného plemene – Kladrubského bělouše.

Pardubický kraj: Další český unikát má šanci dostat se na Seznam světového dědictví UNESCO
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Toto vzácné plemeno barokních galakarosiérů v ní bylo vyšlechtěno a krajina byla přizpůsobena jeho potřebám. Je to jedno z mála míst na světě, kde jsou dosud chováni a cvičeni kočároví koně, a to jako součást národního kulturního dědictví. Ministerstvo kultury v těchto dnech obdrželo stanovisko od Mezinárodního výboru pro ochranu památek a sídel (ICOMOS).

„Zpráva od ICOMOS, tedy poradního orgánu UNESCO, je pro nás poměrně pozitivní. Vyplývá z ní, že máme velkou šanci na zápis. Svolal jsem jednání Rady památky pro zápis do UNESCO na polovinu června do Kladrub nad Labem, a tam si musíme rozdělit úkoly tak, abychom byli schopni v následujících měsících dostát všem doporučením a dopracovat potřebnou dokumentaci,“ řekl Roman Línek, první náměstek hejtmana Pardubického kraje a předseda Rady památky.

(fofo - pardubickykraj.cz/Dalibor Gregor)

ICOMOS coby nejvyšší odborná autorita v památkové péči na světě konstatoval, že jde o typ památky, kterým byla dosud v rámci implementace Úmluvy o ochraně světového kulturního a přírodního dědictví věnována malá pozornost. Doporučil upřesnit návrh v několika bodech, zejména zvážit rozsah ochranného pásma na jižní hranici nominované krajiny a chránit Kladrubský náhon, dokončit revizi management plánu, posílit řízení rizik, dopracovat strategii cestovního ruchu, zlepšit interpretaci navrhovaného statku jako kulturní krajiny.

Ministerstvo kultury předpokládá, že ve spolupráci s ministerstvy zemědělství, životního prostředí a s ministerstvem pro místní rozvoj a Pardubickým krajem upraví návrh tak, aby do konce února roku 2020 mohl být odeslán Centru světového dědictví UNESCO v kompletní podobě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

22:03 Lesy ČR postavily nádrž na úpatí nejvyššího vrcholu Jizerských hor

Stavbu retenční nádrže Perlík za 7,8 milionu korun dokončily Lesy České republiky na úpatí Smrku, ne…