Pardubický kraj: Hradní slavnosti přilákaly na Rychmburk mnoho diváků

05.07.2018 7:34

Hrad Rychmburk ožil o víkendu tradičními Hradními slavnostmi. Vzhledem k tomu, že na hradě dosud sídlí sociální zařízení kraje pro osoby s chronickým duševním onemocněním, přivítal diváky jako hradní pán ředitel Domova na hrdě Rychmburk Jakub Vávra.

Pardubický kraj: Hradní slavnosti přilákaly na Rychmburk mnoho diváků
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Spolu s radním Pardubického kraje Pavlem Šotolou vysvětlili, jak probíhá transformace těchto sociálních služeb a začleňování klientů do komunitního bydlení, které nemá ústavní charakter. Díky tomu se i prostory samotného hradu do několika let uvolní pro jiné využití.

„Bohatý program opět přivedl na Rychmburk mnoho zájemců, zejména rodin s dětmi. Jsem rád, že se nám daří i takto odstraňovat to stigma, které často mají duševně nemocní lidé,“ řekl Pavel Šotola, radní pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje.

Nejprve vystoupila historická hudební skupina Grál, jejich hudba se krásně nesla celým nádvořím hradu Rychmburk. Poté diváky pobavil místní divadelní spolek Heyduk, který sehrál pohádku „Strach má velké oči“. Kejklíř Lukáš ukázal své umění, zapojil přihlížející malé diváky do svého programu a na závěr jim i zapůjčil své rekvizity, takže si to mohly vyzkoušet.

Během odpoledne mohli návštěvníci zhlédnout ukázky práce se dřevem, zakoupit si dřevěné, či kovové výrobky ze stánků, navštívit hradní sklepení, zahrady, či věž, kde probíhaly komentované prohlídky. Děti vyzkoušely dobový dřevěný kolotoč, zastřílely si s lukem na připravený dřevěný hrad. V tvořivé dílně si mohly vyzkoušet malování horkým voskem nebo navlékání korálků. Malým návštěvníkům se také zalíbilo malování na obličej a díky tomu se brzy se po nádvoří objevovala různá zvířátka, piráti, princezny anebo víly.

Nechybělo ani bohaté občerstvení, všem přišla k chuti předuzená kýta a cukrová vata a také prodejní stánek s výrobky klientů museli organizátoři neustále doplňovat. Tradice bude jistě pokračovat i příští rok.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

11:11 Fine Gusto Nature: Sušené maso z Česka putuje do několika armád Evropy, ale i na Ukrajinu

Český výrobce sušeného masa Fine Gusto Nature je jedním z největších producentů sušeného masa ve stř…