Pardubický kraj: Lidí, kteří potřebují pomoc, v kraji přibývá

11.10.2019 7:34

Ze setkání zástupců Pardubického kraje se sociálními pracovníky obcí s rozšířenou působností a obcí s pověřeným obecním úřadem vyplynulo, že stoupá počet lidí, kteří v kraji potřebují pomoc ze strany úřadů.

Pardubický kraj: Lidí, kteří potřebují pomoc, v kraji přibývá
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

Potvrdili jsme, že platí rozvojové záměry kraje uvedené ve Střednědobém plánu rozvoje sociálních služeb na roky 2019 – 2021. Limitem jsou ovšem jednak finanční prostředky nezbytné k rozvoji kapacit potřebných služeb, ale také vhodné lokality pro zřízení služeb pro některé cílové skupiny či dostatek kvalifikovaného personálu,“ uvedl Pavel Šotola, radní Pardubického kraje.

Ve střednědobém plánu je počítáno například s rozšířením kapacit domovů pro seniory a domovů se zvláštním režimem pro osoby s demencí, zvýšením dostupnosti pečovatelské služby a osobní asistence, s rozvojem odlehčovacích služeb pro seniory, osoby se zdravotním postižením a osoby s poruchou autistického spektra. Pardubický kraj bude pokračovat v transformaci služeb péče o osoby se zdravotním postižením tak, aby většina péče probíhala v přirozeném, běžnému životu blízkém prostředí, bude podporovat služby podpory rodiny s cílem snížit počet dětí v náhradní péči.

Výzvou, které musí všechny kraje napříč republikou čelit, je reforma psychiatrie, jejímž cílem je zajistit potřebnou péči o osoby s duševním onemocněním v přirozeném prostředí. Obdobně bude nutné zajistit péči o osoby, které část svého života strávily na ulici nebo v obdobných podmínkách, a v současnosti již potřebují vedle přiměřeného bydlení také péči a ošetřování. „Je to skupina osob, na kterou je částí společnosti nahlíženo velmi negativně. Mnozí lidé zastávají názor, že si tyto osoby mohou za svou situaci samy, a proto si nezaslouží pomoc. Sociálním pracovníkům ale nepřísluší hodnotit, nakolik mají osoby bez domova nárok na pomoc. Věřím, že ve spolupráci s obcemi se nám podaří najít vhodné řešení, které těmto lidem zajistí odpovídající péči,“ doplnil Šotola.

Na setkání byly dále prezentovány teze novely zákona o sociálních službách a její dopady na síť sociálních služeb, financování sociálních služeb, jejich registraci, spolupráci obcí a krajů, na sociální práci, kterou obce vykonávají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

16:13 Královéhradecký kraj: Vybrané turistické linky už vyjely

V sobotu 27. dubna vyjely vybrané turistické autobusové a vlakové linky Veřejné dopravy Královéhrade…