Pardubický kraj: Modernizace psychiatrie ve Svitavách jde do finále

01.08.2014 10:20

Svitavy (31. 7. 2014) – Druhá nejvýznamnější investice Pardubického kraje do zdravotnictví úspěšně roste ve Svitavách. Jedná se o modernizaci a přístavbu místního psychiatrického oddělení, které by mělo sloužit potřebám celé východní části kraje. Na začátku roku opustilo oddělení historickou budovu bývalého kláštera Redemptoristů, aby se tam do modernizovaných prostor a také do nového pavilonu hned v sousedství mohlo ještě do konce roku vrátit. A zatím vše nasvědčuje tomu, že to bude dokonce ještě dříve. Celková cena této investice je 98,7 milionu korun.

Pardubický kraj: Modernizace psychiatrie ve Svitavách jde do finále
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Stará a nová budova psychiatrie ve Svitavách

„Po multioborovém pavilonu v Pardubicích je to další téměř stomilionová stavba spolufinancována z evropských fondů do zlepšování zdravotnické péče v kraji. Práce probíhají podle harmonogramu. Předpokládáme, že se podaří stavbu dokončit zřejmě ještě před termínem, který byl stanoven na 26. prosince 2014,“ informuje hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Ve Svitavské nemocnici bude oproti dosavadnímu stavu s pětadvaceti místy mít nové psychiatrické oddělení otevřenou lůžkovou část pro 30 pacientů a uzavřené oddělení pro 25 lidí. K tomu budou k dispozici dvě psychiatrické a dvě psychologické ambulance. Přibude také zázemí pro skupinovou terapii, psychoterapii a zájmové dílny. Součástí projektu je i vybavení interiérů a také úpravy atria kláštera a venkovního prostoru kolem obou budov. „Je to významný posun nejen v  počtu lůžek a v možnostech ambulantní léčby, ale hlavně v kvalitě. Oddělení bude odpovídat soudobým potřebám psychiatrické péče,“ dodal 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který je zodpovědný za zdravotnictví.

V těchto dnech už je hotová hrubá stavba nové budovy, včetně zděných nosných konstrukci, příček, výtahu, omítek a podlah. Do nového pavilonu nyní nastoupili odborníci na rozvody energií i medicinálních plynů, pracuje se na fasádě, dlažbách, obkladech či žaluziích.

V historické budově se částečně změnily dispozice místností, byly doplněny stropy a opravena podlaha půdy a bývalý klášter dostal nová okna. Také zde se pracuje na rozvodech sítí, ale také na odkopání objektu a izolaci proti vodě.

„Česká republika je v posledních desetiletích kritizována mezinárodními organizacemi za podceňování psychiatrické péče. My jsme v Pardubickém kraji chtěli této výzvě čelit. I proto jsme se rozhodli pro investici do tohoto oboru,“ dodal Roman Línek.

 

     

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…