Pardubický kraj: Rekonstrukce Domu hudby je náročnější, než se čekalo, ale firma ji musí stihnout

02.12.2019 9:15

Před rokem 1989 to byla jedna z nejmodernějších budov Komunistické strany Československa. Po Sametové revoluci bylo rozhodnuto přeměnit její využití na takzvaný Dům hudby, tedy sídlo profesionálního orchestru, konzervatoře a základní umělecké školy.

Pardubický kraj: Rekonstrukce Domu hudby je náročnější, než se čekalo, ale firma ji musí stihnout
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

V současnosti je majitelem budovy Pardubický kraj, který zde v těchto měsících nechává renovovat společenskou část a také celému objektu v rámci architektonických možností vylepšit energetické parametry (projekt RÚE). Jak práce postupují, se zástupci médií přesvědčili na vlastní oči na kontrolním dnu 1. náměstka hejtmana Romana Línka.

„Asi pokaždé, když nevíte, co najdete po odkrytí podhledů, podlah či vedení sítí, se objeví nějaké překvapení, a to většinou nemilé. Tento dům byl v době svého vzniku sice moderní, ale je samozřejmě poznamenán technologiemi své doby,“ říká Roman Línek, náměstek pro majetek, investice a kulturu, a pokračuje: „Takže jsme nejprve zjistili, že většina instalací je již za hranicí své životnosti, že podhledy visí na několika stovkách masivních ocelových závěsů, které musí dělníci jeden po druhém odřezat, anebo že třeba podlahy v komorním a malém sále jsou natolik křivé, že je nezbytné odfrézovat nerovné vrstvy a nahradit je litými samonivelačními materiály. Tím se nám zpozdí následné truhlářské práce ve dvou menších sálech. Nicméně jednáme s firmami o úpravě harmonogramu i s novými pracemi tak, aby velký sál mohl být v provozu ve slíbeném termínu. Zároveň probíhá výběrové řízení na dodávky audiovizuální techniky. Veřejné soutěže jsou někdy složitý proces, ale doufáme, že to nepřinese vážnější komplikace.“

V současné době se v Domě hudby sice pracuje na dvou samostatných stavbách (modernizace společenské částí a projekt RÚE), ale Pardubický kraj je koordinuje tak, aby se do Sukovy síně mohl vrátit společenský život už od března 2020. V sálové části budovy tak nyní musí oba dodavatelé pracovat současně. Společenskou sezónu by tu měl otevřít zahajovací koncert Pardubického hudebního jara s Komorní filharmonií a Václavem Hudečkem, Josefem Špačkem a Marií Hasoňovou 12. března 2020.

Modernizace společenské části Domu hudby spočívá ve výměně technologických rozvodů, v estetické úpravách interiéru a v modernizaci audiovizuální techniky a akustiky. „Rehabilitujeme prosklené ochozy sálové části budovy na příjemné korzo s možností občerstvení o přestávce koncertu či konference. Hosté si tu budou moci posedět či postát u stolků s výhledem na pardubický zámek. Tento prostor dostane i nové umělecké lustry od českých designových sklářů,“ informuje Roman Línek.

Rekonstrukcí procházejí i malé koncertní sály, kavárna, toalety a přilehlý venkovní parter. „Vstupy budou zvýrazněny, přibude jednotný informační systém a nové osvětlení budovy. Celková cena včetně vybavení je 66,1 milionu korun,“ dodává Línek. Konečný termín dohotovení je v červenci, ale Sukova síň a její zázemí včetně šatny, toalet a části korza až ke kavárně budou stavebně hotové do konce ledna. Stavební práce v malých sálech a ve druhé části korza skončí na konci března. Hlavní vchod do budovy školy s vnějšími úpravami u budovy bude pak hotový v červnu.

Druhý dodavatel provádí energeticky úsporná opatření. Postupně se vyrábí jednotlivá okna přesně na míru. Respektují stávající velikost, barevnost i členění a jsou stejně jako ta původní z hliníkových profilů. V přízemí jsou stejně jako dosud stříbrná a v dalších patrech hnědá. Podstatný rozdíl je ale v podstatně lepších akustických i tepelně izolačních vlastnostech. „V současné době jsou vyměněná okna v celé společenské části a dodavatel nyní postupuje celou budovou po jednotlivých místnostech od nejvyššího podlaží směrem dolů. Hotové je skoro celé 6. patro,“ sdělil Jiří Zevl z oddělení přípravy a realizace investic Pardubického kraje.

Posílena bude i vrstva izolantu ve střešním plášti budovy. V rámci stavby bude rovněž provedena repase stávajících vzduchotechnických zařízení, které zajišťují výměnu vzduchu v sálové části budovy. „Tato část rekonstrukce stojí Pardubický kraj 30 milionů korun s tím, že část nákladů uhradíme z evropských fondů. Termín dokončení je v tomto případě v srpnu 2020,“ konstatuje na závěr Línek.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

19:02 Královéhradecký kraj: Rok 2023 byl pro technické služby ve znamení inovací a nových projektů

Komunikace s širší veřejností, digitální mapy, interaktivní hřiště nebo aplikace pro hlášení drobnýc…