Pardubický kraj: Senioři potřebují i v 21. století hlavně sounáležitost a informace

31.10.2018 19:36

Krajský úřad Pardubického kraje uspěl se svým projektem „Služby pro seniory v 21. století v Pardubickém kraji“ v dotačním řízení Ministerstva práce a sociálních věcí. Až do konce letošního roku se s tímto názvem setkají občané na řadě akcí pro seniory, jejich blízké a pečující osoby na různých místech kraje. Projekt za 770 tisíc korun dotuje ministerstvo zhruba půlmilionovou částkou, zbytek financuje Pardubický kraj.

Pardubický kraj: Senioři potřebují i v 21. století hlavně sounáležitost a informace
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Cílem všech těchto aktivit je podpořit u široké veřejnosti změnu vnímání terénních a pobytových služeb sociální péče,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračuje: „Aby věděli, co to je pečovatelská služba, osobní asistence, domov pro seniory, domov se zvláštním režimem, nebo co jsou odlehčovací služby. Díky projektu můžeme představit moderní a profesionální tvář služeb sociální péče čtyřmi regionálními konferencemi doplněnými praktickými ukázkami a komentovanými prohlídkami zařízení. Minulý týden jsme začali v Centru sociální péče v Žamberku.“

Dalšími výstupy projektu budou příští rok funkční webový portál životních situací pro seniory, který bude součástí internetových stránek Pardubického kraje, tištěná informační brožura a letáky se stručnou informaci, kdy je správný čas požádat o terénní/pobytovou sociální službu.

„V dnešní době plné roztříštěných informací chceme vše potřebné pro péči o seniory soustředit na jednom místě, kde to bude jednoduše dohledatelné. Senioři a jejich blízcí musí mít možnost snadno a srozumitelně zjistit, na co mají právo a kde se nenechat odbýt. Kromě toho víme, že seniorům chybí pospolitost a sounáležitost, často jsou osamělí. Z toho vycházeli i takzvaní šmejdi, kteří je zvali na výlety spojené s předraženými prodejními akcemi. Proto podporujeme spolek Hurá na Výlet a společně s ním jsme letos na podzim připravili tři kulturně-osvětová odpoledne. V Chrudimi se už úspěšně uskutečnilo, další budou v Ústí nad Orlicí (29. 11.) a Jevíčku (4. 12.),“ dodává Pavel Šotola.

První setkání bylo v Žamberku, kulturní program v Chrudimi

Setkání v Centru sociální péče v Žamberku se zúčastnilo na 60 zájemců z řad široké veřejnosti, kteří v dopolední části vyslechli čtyři tematické bloky s následnou diskuzí, mimo jiné na téma sítě sociálních služeb na Žamberecku, podpory neformálních pečujících nebo bazální stimulace a aktivizace u seniorů s Alzheimerovou chorobou. Odpoledne si účastníci prohlédli Centrum sociální péče v Žamberku a zúčastnili se prezentace moderní zvedací techniky Domova důchodců Ústí nad Orlicí.

Pečovatelská služba v Žamberku je odbornou veřejností vysoce hodnocena a v poslední době spolupracuje na strategických rozvojových projektech v oblasti vzdělávání neformálních pečujících a vývoji pilotních modelů sociálních inovací. Další setkání se uskuteční tento týden v Hlinsku. Domov u fontány v Přelouči bude hostit zájemce 21. listopadu a v Ústí nad Orlicí se sejdou účastníci 29. listopadu v ZUŠ Jaroslava Kociana.

Kulturní program pro seniory v Chrudimi připravil spolek Hurá na Výlet. Za doprovodu country kapely a s vystoupením herce Václava Vydry spojil besedy s pracovníky Farní charity, hasičů, policie a Českého červeného kříže. Seniory potěšilo i vystoupení dětí z mateřské školy Svatopluka Čecha. Obdobný program budou mít i setkání v Ústí nad Orlicí a Jevíčku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

20:48 SÚKL: MUDr. Tomáš Boráň byl jmenován ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv

Ředitelem Státního ústavu pro kontrolu léčiv se 1. května 2024 stal MUDr. Tomáš Boráň. Na základě vý…