Pardubický kraj: Zlatá Pecka dala šanci mladým talentovaným umělcům

30.09.2019 22:11

Festival Zlatá Pecka je už sice letos za námi, ale není na škodu si připomenout i jeho doprovodný projekt s názvem „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“. Ten dal i v tomto ročníku možnost těm nejmladším interpretům získat zkušenosti po boku vyzrálých a slavných osobností klasické hudby.

Pardubický kraj: Zlatá Pecka dala šanci mladým talentovaným umělcům
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Práce s mladými talentovanými umělci je jedním z hlavních leitmotivů Zlaté Pecky, který nás odlišuje od jiných hudebních festivalů. Sama ze své zkušenosti vím, jak je důležité mít v určitém věku ty správné mentory a učitele a také dostat příležitost předvést, co umíte,“ říká světoznámá pěvkyně a spoluzakladatelka festivalu Dagmar Pecková.

Svou energii, umělecké zkušenosti i pedagogický um věnovala i letos během festivalu účastníkům třídenních interpretačních kurzů. Společně pracovali v sále chrudimské Základní umělecké školy, tedy tam, kde se i Dagmar Pecková připravovala na svoji uměleckou dráhu. Výsledek pak obecenstvu předvedli na koncertu absolventů letošních i minulých ročníků interpretačních kurzů v jedinečném prostředí Velkého sálu Muzea v Chrudimi.

Příležitost vystoupit na pódiu během hlavního bodu programu, v koncertním provedení výběru z opery Antonína Dvořáka - Rusalka, dostali vybraní absolventi dvou minulých ročníků interpretačních kurzů Dagmar Peckové – Jarmila Balážová a Lukáš Hacek.

„Myslím, že je to velmi inspirující počin a vážím si této iniciativy Dagmar Peckové. V našem kraji máme velmi silnou návštěvnost základních uměleckých škol a je radost slyšet ty nejtalentovanější děti vystupovat třeba v příjemném prostředí Synagogy v Heřmanově Městci a na dalších místech společně s Dagmar Peckovou. Koncertovat před zaplněnými sály bylo jistě pro mladé interprety důležitou zkušeností a zážitkem,“ konstatuje 1. náměstek hejtmana Roman Línek, který jako jeho patron projekt podpořil.

K talentovaným umělcům se připojil i 13letý varhaník Adam Suk, žák Základní umělecké školy Pardubice v Havlíčkově ulici (hra na klavír ve třídě Markéty Janouchové), který vystoupil před publikem Slavnostního zahájení Festivalu Zlatá Pecka v Kostele Nanebevzetí Panny Marie v Chrudimi.

Projekt podpořil i vystoupení kytarového samouka Kevina Gaspara z Pardubic. Třináctiletý virtuos dostal příležitost si zahrát jak v doprovodu zkušených hudebníků, tak i prostor pro své sólové vystoupení.

Za zmínku také stojí vystoupení souboru Dětská opera Praha s představením Rusalenka na motivy Antonína Dvořáka pro rodiče s malými dětmi. Festival si od práce s takto malým dětským publikem slibuje osvětu budoucích posluchačů klasické hudby.

Někteří mladí interpreti různých žánrů dostali příležitost vystoupit také na novém formátu festivalu, takzvaném Festivalovém pódiu na Resselově náměstí v Chrudimi. „K projektu Festivalového pódia mě inspiroval výrok mého oblíbeného skladatele Kurta Weilla o tom, že jakékoliv jiné dělení hudby, než na dobrou a špatnou, nemá smysl,“ uvedla Dagmar Pecková. „ Sama se angažuji v několika hudebně naprosto odlišných projektech a cítím se tím úžasně obohacená, lidsky i hudebně. Chtěli jsme ukázat zajímavé hudebníky a hudební projekty různých žánrů návštěvníkům festivalu a také oživit nesmírně krásné historické náměstí v Chrudimi. Orientovali jsme se cíleně na místní, často velmi mladé umělce, myslím, že se opravdu máme v našem regionu čím chlubit a co prezentovat,“ dodala zpěvačka.

Produkci projektu „Zlatá Pecka podporuje mladé talenty“ zajistila agentura Secret Partnership ve spolupráci s agenturou CAMERATA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…