Pardubický kraj a šetří díky úsporným opatřením 48 milionů na energiích

18.11.2018 13:06

Jako každým rokem, tentokrát již podesáté, vyhodnotil Pardubický kraj úspory, kterých dosáhl prostřednictvím takzvaných EPC projektů, což jsou energeticky úsporná opatření v objektech v majetku kraje. Celkově je do EPC projektů zapojeno přes 50 organizací, které Pardubický kraj spravuje, jako například školy, nemocnice.

Pardubický kraj a šetří díky úsporným opatřením 48 milionů na energiích
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„V roce 2017 se nám díky EPC projektům v rámci sedmi balíčků podařilo ušetřit částku téměř 48 milionů korun, což je znovu více, než v roce předcházejícím. Z uspořených peněz se splácí náklady na realizaci projektu a část se vrací do rozpočtu kraje jako prémie, kterou můžeme následně znovu investovat do moderních technologií zajišťujících úsporu energií v objektech našich zapojených organizací,“ uvedl hejtman Martin Netolický.

„Například v rámci úspory z roku 2016 se nám v loňském roce podařilo investovat do kompletní rekonstrukce kotelny v Odborném léčebném ústavu v Jevíčku, instalovat nový kondenzační kotel do stávající kaskády na Střední škole obchodu, řemesel a služeb v Žamberku, ale také mnoho dalších drobnějších investic,“ doplnil hejtman Netolický.

EPC projekty

„Metoda EPC spočívá v tom, že dodavatel navrhne a dodá energeticky úsporná opatření. Náklady na realizaci jsou následně postupně spláceny z dosažených úspor, přičemž dodavatel klientovi potřebné snížení nákladů smluvně garantuje,“ vysvětlil 1. náměstek hejtmana pro oblast investic Roman Línek, který vyhodnocení radě předkládal. „Postupně jsme náš pro EPC vhodný majetek kraje od roku 2007 vyčlenili do 7 skupin. Připravujeme ale ještě jeden - osmý soubor objektů - kde bude efektivní tuto progresívní metodu používat,“ uzavřel Roman Línek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

7:02 ČOI: Hračka na baterie „Pistole LN 320/305“, která představuje vážné riziko

Česká obchodní inspekce zjistila, že na tuzemském trhu je v nabídce výrobek, který představuje vážné…