Pardubický kraj se bude prezentovat na výstavě UNESCO v Paříži

02.09.2016 19:30

V budově ředitelství UNESCO v Paříži vrcholí přípravy výstavy Památky mé země, s podtitulem Hravý architekt - Památky očima dětí, která bude slavnostně zahájena 5. září 2016. V rámci této prestižní výstavy se bude prezentovat Pardubický kraj a to modelem zámku Litomyšl spolu s fotografiemi Národního hřebčína v Kladrubech a starokladrubských běloušů. Pardubický kraj usiluje o zapsání této památky na Seznam světového dědictví UNESCO a zřejmě v příštím roce podá přihlášku k zapsání na tento prestižní seznam.

Pardubický kraj se bude prezentovat na výstavě UNESCO v Paříži
Foto: Architecture Week Praha
Popisek: Litomyšlský zámek.

Vernisáže výstavy v UNESCU se zúčastní hejtman Pardubického kraje Martin Netolický a Roman Línek, náměstek hejtmana a Předseda ministerské Rady památky Kulturní krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem. Přes svou relativně malou rozlohu se podle hejtmana Netolického pyšní Pardubický kraj velkým množstvím architektonicky zajímavých památek. Na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO je v kraji zařazen Litomyšlský zámek - skvost renesanční architektury vymykající se především sgrafitovou výzdobou fasád a štítů či nádhernými arkádami. Další památkou, která si jistě zaslouží mezinárodní pozornost, je „Kulturní krajina hřebčína v Kladrubech nad Labem“. Hřebčín v Kladrubech nad Labem je unikátní historickou památkou tvořenou souborem objektů propojených s vyváženým systémem komponované kulturní krajiny. Celek je založen na více než pět set let trvajícím vztahu člověka a koní. Od roku 2007 je hřebčín na indikativním seznamu památek UNESCO. Významná část krajiny hřebčína je od roku 2016 rovněž pod ochranou EU jako evropsky významná lokalita v rámci soustavy NATURA 2000.

V Paříži bude Mezinárodní festival architektury a urbanismu Architecture Week Praha prezentovat taktéž mezinárodní vzdělávací výtvarně-architektonický projekt s názvem „Hravý architekt“, který se v roce 2016 koná již počtvrté. Náplň výstavy tvoří originály obrázků, které děti z České republiky i zahraničí malovaly na téma „památky mého kraje a mé země“. V Paříži se vedle zahraničních škol představí obrázky dětí 3. a 4. ročníků ze základních škol České republiky. Z Pardubického kraje ZŠ U Školek v Litomyšli, ZŠ Štefánikova z Pardubic a ZŠ Školní náměstí z Chrudimi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

11:54 ČEZ: Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany dosáhl poprvé v historii výkonu 513 MW

Energetici v Dukovanech dosáhli plánovaného zvýšení elektrického výkonu 3. výrobního bloku – špičkov…