Pardubický kraj usiluje o nákup nových železničních vozidel

01.10.2017 19:00

Krajští radní na svém pondělním jednání schválili návrh dodatku smlouvy o zajištění stabilního financování regionální železniční osobní dopravy mezi Ministerstvem dopravy a kraji.

Pardubický kraj usiluje o nákup nových železničních vozidel
Foto: archiv MN
Popisek: Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD)

Tento dodatek řeší podmínky spolufinancování ze státního rozpočtu v případě využití podpory z Operačního programu Doprava (OPD) na pořízení nových železničních kolejových vozidel. V Pardubickém kraji se v budoucnu očekává jejich nasazení na šesti tratích.

„Vzhledem k tomu, že máme zájem pořídit nová železniční vozidla z Operačního programu Doprava, je nutné se k tomuto dodatku připojit, neboť bude jedním z dokumentů, které musí být předloženy v rámci žádosti o poskytnutí dotace na pořízení těchto vozidel,“ vysvětlil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. „Jako kraje se tímto dodatkem zavazujeme k tomu, že pokud bude využito podpory v rámci tohoto operačního programu, zajistíme, aby dopravce, který bude služby zajišťovat po 2023, byl vybrán na základě otevřeného nabídkového řízení, a aby tento dopravce v této době využíval nakoupená kolejová vozidla. V případě, že bychom toto nebyli schopni zajistit, přišli bychom o spolufinancování nákupu vozidel ze státního rozpočtu,“ dodal Netolický.

„Na pořízení vozidel v rámci OPD 2 je nyní vypsaná výzva, ve které je alokována částka ve výši 7,73 miliard korun se spolufinancováním ve výši 85 procent,“ sdělil náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš s tím, že Pardubický kraj má již rovněž vytipované železniční tratě, na které by mohla tato vozidla v budoucnu obsluhovat. „Jedná se o úsek trati z Pardubic přes Hlinsko až do Havlíčkova Brodu v sousedním Kraji Vysočina. Dále pak tři úseky z České Třebové do Chornice, Letovic, které se již nachází v Jihomoravském kraji, a Zábřehu na Moravě v Olomouckém kraji. Posledními zvažovanými variantami jsou tratě Choceň – Litomyšl a Svitavy – Žďárec u Skutče,“ dodal Michal Kortyš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

7:02 CzechTourism: Česko jako destinace pro golfisty získává na popularitě

Česko posiluje svůj potenciál evropské golfové destinace. Golfový turismus patří k významným zdrojům…