Pardubický kraj uvolnil prvních pět milionů na záchranu Larischovy vily

24.09.2019 9:10

Společně s vypálenou obcí Ležáky patří Larischova vila v Pardubicích mezi významné memento nacistických zločinů z období druhé světové války. Pardubický kraj se již před časem zavázal pomoci Československé obci legionářské s její záchranou a zpřístupnění veřejnosti. Na základě schváleného memoranda se kraj zavázal pomoci částkou 15 milionů korun. Uvolnění prvních pěti milionů korun v pondělí schválila krajská rada.

Pardubický kraj uvolnil prvních pět milionů na záchranu Larischovy vily
Foto: Pardubický kraj
Popisek: Základní podoba loga Pardubického kraje.

„Záchrana Larischovy vily je pro nás dlouhodobě jednou z priorit v oblasti kultury. V minulosti jsme podpořili opravu střechy a stropů věže. Předtím jsme pomohli s ošetřením trámů napadených dřevomorkou. Nyní uvolňujeme prvních pět milionů korun z celkových 15, které jsme se zavázali Československé obci legionářské poskytnout v rámci společného memoranda. Zbývajících 10 milionů bude součástí krajského rozpočtu pro příští rok. Pevně věřím, že se na základě tohoto textu ke svému dílu odpovědnosti přihlásí také další signatáři. O postupu záchranných prací jsme debatovali s dnes již bývalým ministrem kultury, a proto budu chtít ujištění také od nového ministra,“ řekl hejtman Martin Netolický s tím, že kompletní rekonstrukce by podle odhadů mohla vyjít až na 70 milionů korun.

Larischova vila

Novorenesanční vilu nechal v roce 1855 postavit baron Jiří Larisch-Mönich. V době německé okupace ji vlastnil policejní pluk z Kolína. Ve sklepeních budovy v období heydrichiády v roce 1942 nacisté vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny Silver A i obyvatele Ležáků, které následně zastřelili na nedaleké střelnici. Po válce ve vile působila škola důstojnického dorostu a od roku 1956 zde měla kanceláře a sklady pardubická Tesla. V roce 2000 koupila celý průmyslový areál i s vilou firma Foxconn, která po léta nevyužívaný zámeček bezplatně převedla v roce 2015 na Československou obec legionářskou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: komerční tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

7:23 APSS: Očkování stále zachraňuje životy po celém světě

Evropský týden očkování, European Immunization Week (EIW), který letos připadá na období 21.–27. dub…