Pedagogická komora: Vyjádření k uzavření mateřských a speciálních škol

27.10.2020 17:56

Při uzavření základních škol vláda deklarovala, že k jejich postupnému otevírání dojde, pokud klesne reprodukční číslo pod 0,8. Toho se bohužel zatím nepodařilo dosáhnout. Proto by měly zůstat školy nadále uzavřené. Navíc by se měly uzavřít i školy speciální.

Pedagogická komora: Vyjádření k uzavření mateřských a speciálních škol
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Omezení by měla být zavedena i v případě mateřských škol. Vláda usiluje o minimalizaci vzájemných kontaktů mezi lidmi. K tomu by výrazně přispělo, kdyby mateřské školy mohly navštěvovat pouze děti rodičů, kteří pracují. Stejně jako na jaře by měl mít nárok na čerpání ošetřovného i rodič, který neposílá své dítě do školy, když škola zůstala otevřena - to by se týkalo právě mateřských a speciálních škol, pokud by nebyly plošně uzavřeny (v současnosti na ošetřovné nedosáhne). Pro děti rodičů IZS a některých dalších důležitých profesí by měly zůstat vybrané školy otevřeny. Čím účinnější opatření se nyní podaří zavést, tím dříve bude moci dojít k znovuotevření škol.

Oceňuji, že někteří zřizovatelé mateřských škol oslovili rodiče dětí, aby zvážili, zda není lepší je v současné situaci nechat doma. Učinila tak například radní pro školství Prahy 6 Marie Kubíková (viz příloha). Takováto výzva by ovšem měla zaznít přímo od představitelů vlády. Podobnou žádost adresovali rodičům i někteří ředitelé MŠ.

Vláda by rovněž měla uvolnit výrazně více finančních prostředků na podporu distanční výuky - především pro sociálně slabé rodiny, protože se ukazuje, že školy budou muset být zavřené déle, než se původně předpokládalo.

Mgr. Radek Sárközi
prezident spolku
Pedagogická komora, z. s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

9:25 V Evropě není bezpečno, velkým problémem je islamizace, varuje expert David Bohbot v nové knize

Evropa už není tak bezpečná, jak bývala, soudí jeden z našich nejvýznamnějších česko-izraelských bez…