Petice „Stop mýtu jedničkách“ míří proti plánu ministra dopravy rozšířit zpoplatnění silnic I. tříd o další úseky

19.10.2017 19:59

Petici proti plánu Ministerstva dopravy zpoplatnit dalších 900 kilometrů silnic I. třídy projedná na svém zítřejším zasedání předsednictvo Svazu měst a obcí ČR. Petice vznikla v těchto dnech především jako reakce na nulovou komunikaci Ministerstva dopravy a především samotného ministra Dana Ťoka.

Petice „Stop mýtu jedničkách“ míří proti plánu ministra dopravy rozšířit zpoplatnění silnic I. tříd o další úseky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

„O této petici na Svazu měst a obcí víme a zítra, tedy v pátek ji projednáme na svém předsednictvu. Chápu ji jako aktivitu, která zastřeší všechny dosavadní výzvy ministrovi k otevřené komunikaci o plánu a koordinaci dalších kroků se starosty a s kraji,“ vysvětluje předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta města Kyjov František Lukl.   

Nesouhlas s plánem ministerstva je motivován především obavou z neúměrného zvýšení dopravní zátěže na komunikacích nižších tříd, které budou dopravci využívat ve snaze objíždět nově zpoplatněné úseky. Zkušenosti ukazují, že na této snaze nezmění nic ani dopravní značení ani zvýšený dohled Policie. Zvýšená zátěž povede k devastaci silnic nižších tříd, na jejichž opravy již v současné době často chybí prostředky, a také ke zhoršení bezpečnosti místní dopravy a chodců v obcích.

„Plán ministerstva dopravy zpoplatnit další úseky silnic I. třídy v délce 900 kilometrů považujeme nadále za nesmyslný a nevidíme žádné reálné přínosy takového kroku,“ aktuálně potvrzuje Dagmar Kuchtová, generální ředitelka Svazu průmyslu a dopravy dlouhodobě odmítavý postoj Svazu. „Je proto logické, že jsme připraveni petici ‘Stop mýtu na jedničkách‘ maximálně podporovat,“ dodává Dagmar Kuchtová. 

Proti plánu zpoplatnění dalších kilometrů silnic I. třídy se ozývá i celá řada dalších organizací a profesních sdružení a také krajských zastupitelů či starostů. Jedním z výrazných kritiků je Hospodářská komora či Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Text petice naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

13:21 Úřad vlády: Bezpečnostní rada státu se zabývala vnitřní bezpečností i prognózou možných rizik

V pondělí 22. dubna 2024 se ve Strakově akademii uskutečnilo zasedání Bezpečnostní rady státu. Mezi …