Piráti: Europarlament navrhuje zrušit svobodu fotografování na ulici

19.06.2015 8:21

Europarlament se chystá zakázat svobodné fotografování na ulici všech evropských měst. Na zasedání výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti dne 16. 6. 2015 byl přijat upravený návrh zprávy k autorskému právu, který na celoevropské úrovni navrhuje zrušit svobodu panoramatu. Hrozí tak, že turisté, amatérští fotografové, nebo i běžní kolemjdoucí, kteří si vyfotí sochu, mohou být žalováni.

Piráti: Europarlament navrhuje zrušit svobodu fotografování na ulici
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Svoboda panoramatu znamená, že vše, co je permanentně vystaveno ve veřejném prostředí, lze vyfotografovat a volně zveřejnit. Na základě tohoto principu, který je garantován v právním řádu České republiky a dalších zemí, funguje celá řada on-line projektů: různá fotoalba, fotobanky, ale třeba i také největší on-line encyklopedie Wikipedie. Možnost fotografovat pouze pro nekomerční účely však fotografování a sdílení fotek prakticky zabíjí. A s ní i Wikipedii. A nejen tu.

Jak je to možné? S fotomobily, tablety a dalšími zařízeními se již nacházíme na té technické úrovni, že rozdíl mezi vyfotografováním a zveřejněním se v podstatě stírá. Zmáčknete spoušť a hned sdílíte - na sociální sítě, weby, úložiště, kamkokoliv. Jako autor fotografie své dílo můžete šířit - a klidně na něm i vydělávat anebo ho dát veřejně na facebook nebo do encyklopedie jako je Wikipedia. To vše je součástí svobody, která zahrnuje i komerční šíření.

O svobodu panoramatu se však rozhodli někteří europoslanci pod vlivem mocné lobby fotografy připravit. Drakonické opatření navrhl francouzský europoslanec Jean-Marie Cavada z frakce ALDE (ve které je i hnutí ANO) a podpořil jej europoslanec Pavel Svoboda z KDU-ČSL (frakce Evropské lidové strany). Zasazují se tímto o zájmy velkých asociací fotografů, zejména z Francie. Omezují tím naopak normální fotografy, kteří by rádi užívali svoje fotky způsobem, který uznají za vhodný (včetně např. umístění do celosvětové encyklopedie Wikipedie). "Jako wikipedista jsem byl zhrozen, že výbor pro právní záležitosti tento pozměňovací návrh schválil. Europoslanci si asi spletli století, svoboda panoramatu je naprosto zásadní pro dnešní digitální dobu," dodává zastupitel hl. m. Prahy za Piráty Adam Zábranský.

Závěr legislativního výboru je konečný. O finální podobě návrhu ale bude ještě hlasovat plenární zasedání Evropského parlamentu v červenci tohoto roku. Panuje však značná obava, že většina ze sedmi set europoslanců nakonec podpoří tento paskvil, který bude mít nedozírné důsledky pro současné prostředí on-line komunit a který způsobí mnohem více škody než užitku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…