Platforma pro sociální bydlení: Brno, Liberec, Benešov a Praha 7 úspěšně ukončují bezdomovectví

21.03.2018 16:55 | Zprávy

Tři česká města a jedna městská část, Brno, Liberec, Benešov a Praha 7 společně úspěšně ukončují bezdomovectví. Brno aktivovalo nová pravidla přidělování bytů podle akutnosti bytové nouze a schválilo přidělení prvních osmi bytů. Také připravuje akční plán na ubytování všech domácností s dětmi. Liberec ubytoval 12 osob bez přístřeší a dále rozvíjí program Bydlení především, Benešov rozšířil sociální bydlení pro velmi chudé i zadlužené a Praha 7 zabydlela všechny domácnosti s dětmi.

Platforma pro sociální bydlení: Brno, Liberec, Benešov a Praha 7 úspěšně ukončují bezdomovectví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bezdomovec v Praze

Zástupci měst a městské části o tom informovali na dnešním setkání k výsledkům Jarní výzvy, kterou partnerství měst připravilo společně s Platformou pro sociální bydlení, R-mosty a Sociologickým ústavem Akademie věd.

V listopadu města Brno, Liberec, Benešov, městská část Praha 7 a dvě neziskové organizace (Naděje Liberec a Mezi proudy) vytvořily konkrétní plány s cílem vrátit určitý počet lidí v bytové nouzi do standardního nájemního bydlení, a tím ukončit jejich obtížnou a mnohdy dlouhodobou situaci bytové nouze života na ulici, ubytovnách nebo v azylových domech. Společně města přijala výzvu a vytyčila si velmi ambiciózní cíle, které se zavázala splnit do jara.

Na dnešním setkání měst a organizací Brno hlásí zavedení nového systému pro přidělování sociálních bytů s intenzivní podporou, záměr ukončit bezdomovectví všech rodin s dětmi a zabydlení osmi domácností. „Na základě úspěchu pilotního projektu Rapid Re-Housing se podařilo díky politické vůli celé koalice zahájit přípravu akčního plánu pro ukončení bezdomovectví všech rodin s dětmi v horizontu cca 8 let,“ říká Tomáš Jurčík, vedoucí oddělení sociálního začleňování.

Statutární město Liberec zmapovalo bytovou nouzi na svém území a zahájilo realizaci projektu Housing First (Bydlení především), v rámci kterého zabydlí 12 nájemních bytů pro osoby bez přístřeší. Současně rozvijí spolupráci se soukromými majiteli bytů a projekt představuje veřejnosti. „Chceme přesvědčit veřejnost, že to je jediná správná cesta k aktivnímu ukončování bezdomovectví, jakkoli náročná a dlouhodobá, a že se toho nemusejí bát. Naším cílem je funkční nula, tedy postupné zabydlení všech lidí v akutní bytové nouzi, kteří o to sami budou mít zájem,“ uvedl Ivan Langr, náměstek pro školství, sociální věci a kultur.

Městská část Praha 7 pak splnila svůj cíl a dosáhla funkční nuly v bezdomovectví rodin: ubytovala všechny domácnosti s dětmi s trvalým bydlištěm na Praze 7, které doposud bydlely na ubytovnách. Ty ubytovala v lepším prostředí, v bytech či v azylovém domě, ve kterém domácnostem pomáhá. Ve výsledku městská část pomoha sedmi dětem a šesti dospělým z ulice a ubytoven. Město Benešov rozšířilo kategorii sociálních bytů o princip bezbariérovosti, odstranění požadavku kauce a bezdlužnosti vůči městu u daných osob. Zároveň chtějí převést alespoň 1 % městského bytového fondu do této nově definované kategorie sociálních bytů.

Důležitými členy sítě Partnerství v projektu jsou rovněž neziskové organizace, které realizují projekty sociálního bydlení a nabízejí rozsáhlou paletu sociální a podpůrných služeb pro osoby a rodiny v bytové nouzi. Organizace Mezi Proudy z Českých Budějovic si dala ambiciózní cíl od listopadu do jarního setkání v Liberci zpracovat metodiku práce s klienty, založenou na principech Housing First s využitím silných stránek klienta. „Co jsme se naučili? Být trpěliví a samostatní. Zároveň si zjistit spoustu důležitých informací od klientů a dalších zainteresovaných aktérů,“ komentuje svou zkušenost v partnerství Pavel Matějka, vedoucí pobočky Naděje Liberec.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…