Plzeňský Prazdroj: Centrum Paraple převzalo šek na rekordních 2 759 988 korun z charitativní aukce designových pivních lahví

21.12.2018 12:19

Spoluzakladatel Centra Paraple Zdeněk Svěrák včera převzal šek na 2 759 988 korun, které vynesla předvánoční dražba jedinečných uměleckých lahví Pilsner Urquell. Za jednu z originálních láhví podle návrhu Václava Mlynáře a Jakuba Pollága ze studia deFORM zaplatil v sedmém ročníku aukce úspěšný dražitel neuvěřitelných 700 tisíc korun, a ta se tak stala druhou nejdražší na světě.

Plzeňský Prazdroj: Centrum Paraple převzalo šek na rekordních 2 759 988  korun z charitativní aukce designových pivních lahví
Foto: red
Popisek: Plzeňský Prazdroj

„Centrum Paraple vzniklo a existuje díky lidské solidaritě. Plzeňský Prazdroj už sedm let před vánočními svátky oslovuje milovníky piva a sběratele krásných pivních lahví. Nabízí jim nový výjimečný kousek do sbírky a současně dobrý pocit z pomoci lidem v těžké životní situaci. Letošní velký dar dražitelů a našich přátel a partnerů z Plzně nám pomůže zajistit činnost Centra Paraple v příštím roce. Vážíme si toho a děkujeme!“, uvedl Zdeněk Svěrák.

Dražba umělecké kolekce pivních lahví Pilsner Urquell je od roku 2012 tradiční předvánoční charitativní akcí, jejíž výtěžek putuje pravidelně Centru Paraple na pomoc lidem s poškozením míchy. „Díky aukčním lahvím pomáháme upozornit na složitou životní situaci lidí s vážným zdravotním postižením a přinášíme jim skutečnou podporu. Letošní umělecké lahve mají opravdu výjimečný design – a každá z nich připomíná mimořádnou událost našich novodobých dějin. Rád bych vyzdvihl, že zájem o dražbu byl opět vyšší než v loňském roce, takže naplňovat myšlenku projektu se nám úspěšně daří,“ řekl Roman Trzaskalik, marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje, který šek předával.

Tvůrci designu lahví pro rok 2018 Václav Mlynář a Jakub Pollág, umělečtí ředitelé sklárny Bomma, se inspirovali významnými milníky našich novodobých dějin. Do podoby jedinečných skleněných artefaktů promítli přelomová výročí československé státnosti. Dražitelé si tak pořídili lahve, které oslavují hodnoty vzniku samostatného Československa, Charty 77 nebo Sametové revoluce. A mohou si z nich připít na nezávislost, odvahu, lidskost nebo na svobodu. Celkově aukce vynesla 2 759 988 korun, což je o 1 076 843 korun více než v loňském roce.

Výtěžek aukce designových pivních lahví využije Centrum Paraple na zajištění provozu budovy a potřebné opravy a údržbu, na nákup sportovních a rehabilitačních pomůcek a také na mzdové náklady zdravotních sester, které se starají o klienty při jejich pobytu v Centru Paraple.

Tradiční předání šeku proběhlo i letos na pražském Žižkově, tentokrát v nově otevřené hospodě Plzeňka Olše na Olšanském náměstí. Skleněné prvky interiéru byly rovněž vyrobené ve sklárně Bomma.

Deset nových majitelů unikátních lahví pozval Pilsner Urquell na začátku příštího roku do historických sklepů plzeňského pivovaru, kde jim budou lahve slavnostně předány. Zde si také do nich pod vedením emeritního vrchního sládka Václava Berky budou moci načepovat plzeňský ležák v té nejlepší kvalitě přímo z ležáckých sudů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

19:15 Český statistický úřad: Průmyslová produkce v březnu klesla, zakázky přibyly

Průmyslová produkce v březnu meziročně reálně klesla o 2,7 %. Meziměsíčně byla nižší o 1,6 %. Hodnot…