Podbořany zakončily sérii místních kol u karlovarské VLS

13.02.2017 20:58

Kolotoč místních kol soutěže YPEF organizovaných karlovarskou divizí VLS skončil 9. února v budově Gymnázia a SOŠ v Podbořanech. V nadšené atmosféře, kterou se podařilo vytvořit především díky vedení zdejší školy, si ve znalostech o lesním prostředí poměřilo síly celkem osm družstev ze základních a středních škol. Přestože v letošním roce jde již o sedmý ročník soutěže, do Ústeckého kraje zavítali „Mladí lidé v evropských lesích“ místními koly v Klášterci nad Ohří a Podbořanech vůbec poprvé.

Podbořany zakončily sérii místních kol u karlovarské VLS
Foto: vls.cz
Popisek: Vojenské lesy a statky ČR, s. p. - logo

Účastníci si za soutěžní dopoledne vyzkoušeli svoje znalosti a úsudek, ale také se obohatili novými poznatky. Stav po úvodní části, testu, byl v obou kategoriích velice vyrovnaný, o vítězích tak rozhodla praktická poznávací část. S tou si nejlépe poradily týmy podbořanské ZŠ Husova v mladší kategorii a „domácího“ Gymnázia a Střední odborné školy v kategorii starších žáků.

Do regionálního kola poputují další nadšení mladí lidé z evropských lesů a soudě dle výsledku se na Střední lesnické škole ve Žluticích sejde opravdu povedená konkurence. Spokojenost vládla mezi účastníky i organizátory. „Vedení zdejší střední školy nám ve všem vyšlo maximálně vstříc a již dnes spřádáme velké plány na další ročník. Podle všeho se v Ústeckém kraji bude YPEFu dařit,“ pochvalují si výsledky dne organizátoři Jana Hynková a Miroslav Holas z karlovarské divize VLS.

Mezinárodní soutěž YPEF je určena pro mladé lidi se zájmem o přírodu. Soutěží se ve tříčlenných týmech a s ohledem na možný postup do mezinárodního kola se očekává, že všichni soutěžící budou ovládat anglický jazyk. Soutěžící jsou rozdělení do dvou věkových kategorií. Mladší se rekrutují z 6. až 9. tříd, starší kategorie je určena středoškolákům. V soutěžní den místního kola na soupeřící týmy čeká nejprve písemný vědomostní test, na který navazuje praktické poznávání přírodnin. Vítězný tým z každého místního kola postupuje do regionálního kola, odkud má v případě vítězství možnost se probít do národního finále. To probíhá tradičně v Kostelci nad Černými lesy v prostorách Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze.

Nadnárodní evropská soutěž Mladí lidé v evropských lesích (YPEF) vznikla z iniciativy polských lesníků. YPEF si klade za cíl zlepšení povědomí o významu lesů a lesnictví pro rozvoj společnosti. Vojenské lesy a statky ČR jsou partnerem soutěže od roku 2015.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

22:03 Úřad vlády: Vláda odvolala na vlastní žádost z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou

Vláda na vlastní žádost odvolala z funkce hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou. Do jmenování nového hl…