Podíl vysokoškoláků v Českém statistickém úřadu se dál zvyšuje

11.05.2017 9:07

Ke konci loňského roku pracovalo v Českém statistickém úřadu 1 321 zaměstnanců. O čtvrtinu méně než před deseti lety. Jejich průměrný věk byl 47,5 roku. Podíl vysokoškoláků dál rostl.

Podíl vysokoškoláků v Českém statistickém úřadu se dál zvyšuje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Budova Českého statistického úřadu

1 102 zaměstnanců ČSÚ bylo na konci roku 2016 v režimu služebního zákona, zbývající část pod zákoníkem práce. 76,5 % zaměstnanců tvořily ženy. Vloni nastoupilo do ČSÚ celkem 72 nových zaměstnanců. Ke skončení pracovního nebo služebního poměru došlo u 87 osob. Míra fluktuace byla na úrovni 6,6 %.

Pokles počtu zaměstnanců v posledních letech je zapříčiněn zejména podmínkami výběrových řízení a přijetí nových státních zaměstnanců podle zákona o státní službě, vysvětluje předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová: „Služební zákon nám v oblasti personalistiky velmi zkomplikoval práci a hodně kvůli němu narostla administrativa. Složitější je například přijímání nových zaměstnanců. Pokud chceme přijmout uchazeče, který nemá složenou úřednickou zkoušku, můžeme ho zařadit jen do prvního stupně dané platové třídy. I odborníci s praxí tak začínají na velmi nízkých platech, což je odrazuje od toho, aby k nám přicházeli. Toto ustanovení se naštěstí podařilo zrušit v novele služebního zákona, která nabude účinnosti v nejbližších dnech.“

Podíl zaměstnanců s vysokoškolským vzděláním vloni dosáhl 56 %, meziročně vzrostl o 2 procentní body. Ve vedoucích pozicích mají vysokoškolskou kvalifikaci všichni.

Průměrný věk zaměstnanců se meziročně mírně snížil na 47,5 roku. Razantně však klesl u vedoucích funkcí, v nichž jsou osoby starší 61 let zastoupeny jen z 2,5 % namísto 15,4% podílu před třemi lety.

Průměrný plat v ČSÚ dosáhl v roce 2016 výše 33 535 Kč a meziročně vzrostl o 8,4 %.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

22:04 Policie ČR: Přidělování bytů - obvinění 6 osob

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (…