Podle Allianz zaujímá Česká republika 17. místo v silniční úmrtnosti v Evropě

02.11.2014 19:11

Nová studie Allianz centra pro technologie zjistila, že mladí lidé jsou ve světě nejčastěji oběťmi dopravních nehod a to bez ohledu na ekonomickou vyspělost jednotlivých zemí.

Podle Allianz zaujímá Česká republika 17. místo v silniční úmrtnosti v Evropě
Foto: Allianz
Popisek: Allianz

Neuvěřitelných 31 procent všech smrtelných havárií totiž statistiky připisují právě lidem ve věku od 15 do 29 let. Na silnicích v celém světě tak každoročně vyhasne přes 400 tisíc mladých životů. Až za haváriemi zůstávají jako příčiny úmrtí v této věkové kategorii nemoci, drogy, sebevraždy, násilnosti a války.

Na základě velmi sofistikovaného a poměrně složitého „vzorce silniční úmrtnosti“ na 100 tisíc obyvatel, vycházejícího především z údajů Světové zdravotnické organizace a zahrnujícího řidiče aut, motorek, cyklisty i chodce, vytvořili specialisté z Allianz centra pro technologie žebříček více než 180 zemí, vypovídající o tom, jak nebezpečné jsou na naší planetě silnice.

Česká republika skončila mezi evropskými státy na 17. místě s koeficientem 7,6. Ve světovém žebříčku je na 36. pozici. Z  okolních zemí jsou na tom lépe než u nás v Německu (4,7 – 6. místo) a v Rakousku (5,3 – 9. místo). Horší statistiku a tedy menší šanci na přežití v silničním provozu naopak vykazuje Slovensko (9,4 – 20. místo) a Polsko (11,8 – 26. místo). Nejlépe jezdí v Evropě motoristé ve Švédsku (3,0), Velké Británii (3,7) a na Maltě (3,8). Celosvětově dopadla nejhůř Dominikánská republika (koeficient 41,7), před Thajskem (38,1) a Venezuelou (37,2). Pro zajímavost – Rusko má koeficient 18,6 a USA 11,4.

Každoročně zemře na silnicích ve světě 1,3 milionu lidí a více než 50 milionů se jich zraní. Na 100 tisíc obyvatel jich tak 18 přijde o život kvůli dopravním nehodám.

Na českých silnicích zemřelo vloni 583 lidí. Se 63 usmrcenými na milion obyvatel je naše země i nadále výrazně nad průměrem zemí EU.

Allianz pojišťovna, a. s., je stoprocentní dceřinou společností Allianz New Europe Holding GmbH a součástí přední světové pojišťovací skupiny Allianz SE. Na český trh vstoupila v roce 1993 a během svého působení si vybudovala pevnou pozici jedné ze tří největších českých pojišťoven. Nabízí komplexní škálu pojišťovacích a investičních produktů pro soukromou i firemní klientelu. Allianz pojišťovna, a. s., je jediným akcionářem Allianz penzijní společnosti, a. s. Je také jediným společníkem Allianz Kontakt, s.r.o.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

16:05 AOPK ČR: Podmáčená louka s masožravkami v Brdech se stala novou přírodní památkou

V chráněné krajinné oblasti Brdy přibylo čtrnácté maloplošné zvláště chráněné území – přírodní památ…